Cigánybűnözés pedig nincsen, azért róla szó ne essék

Kopiás Attila Steve 2008.10.08. 06:21

Eredetileg megjelent a Kettős Mérce blogon.

Huba barátunk tisztázó postja régen volt, indokolt hát, hogy újfent körmére nézzünk a témának. Annál is inkább, mivel a monorierdői tragédia kapcsán a minimális empátiára is képtelen (mondjuk ilyet ismerünk még) szélsőjobb a kuruc vezényletével megint elkezdte skandálni kedvenc jelszavát. Ezt a cikket még akkor kezdtem el írni, amikor a kábellopás lehetősége is fennállt. Azóta kiderült, hogy most nem az volt az ok, a téma aktualutása viszont mit sem változott.

Ahhoz, hogy tudjuk, van-e cigánybűnözés, a legfontosabb dolog, hogy megmondjuk, mit is értünk ezalatt?

a) Minden cigány bűnöző / minden bűnöző cigány

Ez ugye explicit módon nem igaz. A "majdnem"-mel kiegészített verziója sem. Ha csak az országban élő párszázezer cigány társunk mindegyike naponta bebűnözne, népnemzeti spurin élő kuruchadsereg sem lenne elég ahhoz, hogy rögzítse bűntetteiket, szóval ha ezt értettük cigánybűnözés alatt, megnyugodhatunk: ez nem létezik.

b) A cigányoknak nagyobb a hajlamuk a bűnözésre, mint a gádzsóknak

Évek óta olvasok széljobbot - fene a gusztusomat, tudom - , de erre még egy épkézláb alátámasztás sem született. A börtönviseltek százalékaival szoktak példálózni, de ez azon kívül, hogy a cigányokat leültetik, a gádzsóval meg "elintézik" a rendőrök, sok mindent nem bizonyít. Ja igen: azt, hogy ha ráállunk egy random csoportra, akkor lesz köztük bűnöző is és össze lehet rakni belőle féltucat Zs kategóriás portált. Hol itt a breaking news? A belgyógyász elé csak beteg gyomrok kerülnek, a kurvákhoz csak kanos pasik, a cikkgyűjtögető rasszisták elé meg csak bűnöző cigányok. Két év múlva a balkezesek által elkövetett bűneseteket válogatják ki és azon fognak felháborodni, hogy ezek márpedig mind tudjukmilyenek? Ha ezt értettük a fogalom alatt, akkor megint megkönnyebbülhettünk most: nem cigánybűnözés van, csak a széljobb ált rá a "cigány" és a "bűnöző" csoportok közös halmazának dokumentálására.

c) Egyes bűnözési ágak jellemzőbbek a cigányokra, mint a gádzsókra

Ebbe tőlem belemehetünk, mókás lesz, hogy ezek alapján akkor minden bűnesetre utazunk és cimkézzük. Ugyanis fehérbűnözési ágak pedig a fehérekre jellemzők. A könyvelőbűnözési ágak a könyvelőkre, ételhamisítás a kajásokra, de ha hajszín, farok-/mellméret vagy zenei ízlés alapján osztanánk csoportokra az embereket, ott is lenne szórás, ez van. Gondolom nem meglepő, hogy a cigánybűnözésbe senki nem érti bele a nagy értékű csalást, sikkasztást, hűtlen kezelést, vesztegetést, adócsalást, korrupciót, de alapvetően a számlagyár, gyorsulási verseny, építéseken emberi mulasztás miatt történő balesetek, feketefoglalkoztatás stb sem kifejezetten a széljobb sztereotípiáiban szereplő segély-cigányok asztala. Felejtős hát ez a definíciós lehetőség is, ebből ugyanis maximum annyit látunk, hogy minden csoportban vannak bűnözők, akik a saját csoportjuk környezetében, az ottani lehetőségekkel élnek vissza - és saját csoportjuk ugyanúgy szív miattuk, mint a tőlük különbözők. Ugyanez a "kulturálisan beágyazott"-ra is: van ahol a drink&drive, máshol a késelés, megint máshol a milliárdos környezeti károk okék a bűnözők között, de ez a csoportjuk nem bűnöző tagjairól semmit nem mond el. Azaz ez alapján sincs cigánybűnözés, még egy sóhaj.

d) A nemcigány emberek félnek tőle, hogy cigányok áldozatai lesznek

Ettől én is félek. Mint ahogy attól is, hogy fehérek áldozata leszek, mindkettő történt már velem, ha csak a fizikai atrocitást nézzük. Ha nem csak a fizikait, akkor meg kész csoda, hogy nem indítottam még magyarbűnözés.hu-t, annyiszor tesz keresztbe nekünk mindenféle törvény megszegésével honfitársaink egy része. De fölöslegezt ezt szétszedni, ha mondhatnám összevonva: félek attól, hogy bűnözés áldozata leszek. Egyrészt kurvára nem érdekel, milyen születési háttérrel rendelkezik, aki úgy érzi majd, hogy megajándékoz a késével, másrészt viszont ezt a félelmemet nem állok neki kivetíteni random módon minden tőlem különböző emberre.

Mert a kulcs itt van. Akármilyen tőlünk független cimkék illenek ránk (rám épp fiatal, fehér, középosztálybeli férfi), ugyanolyan cimkéjű emberek között lesz bűnöző is. Márpedig én nem örülnék neki, ha az összes fiatal, fehér, középosztálybeli férfi bűnöző miatt nekem kéne mentegetőznöm, egyszerűen ugyanis közöm nincs hozzájuk. Ha reggel felébredek és cigány vagyok, attól nem lesz közöm a cigány bűnözőkhöz. Aki minden reggel, amikor ébred, cigány, ugyanúgy vétlen bármi olyanban, amit nem ő követett el. Ha cigányok okozták volna a vonatszerencsétlenséget, 3-4 cigányon kívül mind vétlen lenne benne. Jelen ismereteink szerint épp fiatal, fehér férfiak okozhatták a szerencsétlenséget, remélem engem attól még nem terhel személyi felelősség...

A cigánybűnözés szóval a saját félelmünket igyekszünk kivetíteni olyan csoportokra, akik jól körülhatárolhatók és kellően eltérőek tőlünk. A cigánybűnözés csak a fejünkben él. (Szúrjuk be ide, hogy minden apróság, ami az előítéletek térhódítását segíti, egyre nehezebbé teszi a legális érvényesülést a diszkriminált csoport tagjai számára. Ha kirekesztesz valakit a legális társadalomból, az illegalitását erősíted, ez nem egy brain surgery.)

Aktuális tematizálásunktól eltekintve viszont igaz, hogy igen nagy számú bűneset történik az országban. Ezeket egy gyanús és nagyon jellegzetes csoport követi el: a bűnözők csoportja. Van aki elmebetegségből bűnöz, más megélhetésért, más csak vagányságból, megint más megalomániából, vagy éppen hirtelen felindulásból. A bűncselekmények októl függetlenül ártalmasak a közösségnek, ezért tekintjük őket bűncselekményeknek. A bűncselekmények visszaszorításának pedig három fontos eleme van szerintem, ezek fordított sorrendben:

3) A törvények betartatása. Piszok fontos, a törvénynek mindenkire egyaránt vonatkoznia kell, minden, az alkotmányban is szereplő különbségtétel nélkül. A törvényben le van írva mit szabad, mit nem, akkor pedig csóró és gazdag, cigány és magyar, férfi és nő, fiatal és öreg ez alapján kell elbírálást kapjon. A fegyveres támadás, lopás, sikkasztás, megvesztegetés és megvesztegetődés, hűtlen kezelés, betöréses rablás stb bűncselekmények bárki követi el. Jelenleg szinte semmiben nem remekel a rendőrségünk, szoborlopással ugyanúgy elsétálsz mint milliárdos, dokumentált közpénzlopással vagy kistételes számlavásárlással.

2) Betartandó törvények. Ebből viszonylag jók vagyunk, van elég, ahol nem, ott frissítjük. Kár, hogy nem tartjuk be, lásd fent, lent.

1) Az okok megszűntetése. A fenti két pont megszűnteti a megalomániából fakadó, vagy épp hobbibűnözés egy részét és minden alkalommal bünteti az indulatból elkövetett bűntetteket, oké. De még nem látott a világ olyan diktatúrát, amitől jobban félt volna az ember, mint az éhezéstől, létbizonytalanságtól, körülményei romlásától. Les Misérables. Nem jelen cikk témája, mit lehet kezdeni a fekete-foglalkoztatói kényszer, a kisvállalkozói létbizonytalanság, a kétségbeejtő agrárhelyzet és a hatalmas munkanélküliség kérdésével (bár bűnözés nélkül is kellene végre valamit), de egy biztos. Bárki bármilyen okos, erős, hangos ötletekkel jöhet, a törvényeket csak akkor tartják be az állampolgárok, ha erre van számukra reálisnak tűnő lehetőségük. Lehet erkölcsi magasból nemúgyvanazt mondani, attól még ha az egyén a problémáit illegálisan könnyebben oldja meg, mint legálisan, akkor úgy fogja. Bőrszíntől függetlenül. Az USA kipróbálta, milyen az, ha minden 31. ember sitten ül, de nem működik.

Mi akkor tán másfele kéne induljunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr201039085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalánka néni 2009.07.18. 21:36:34

Bocsásson meg kedves uram, hogy így ismeretlenül beleszólok a blogjába, de úgy vélem egy lehetséges értelmezést kihagyott:

e, cigánybűnözés= nem píszi kifejezés a kisebbségi bűnözésre
Ez pedig nem bőrszín kérdése, csupán az eltérő kultúráké, a társadalmi integráció hiányos voltáé.

"A cigányok magasabb bűnözési arányának alapvető oka az adott társadalomba integrálódásuk hiányos volta. A gazdasági körülményeik általában rosszabbak, többségük szakképzetlen, munkanélküli, ebből is következően jövedelmük alacsony. Ezen kisebbségek kétféle civilizáció között élnek: saját kultúrájukat részben már elvesztették, a többségi középosztály kultúráját azonban még nem vették át. Elvesztették hagyományos kisközösségi kapcsolataikat, így megszűnt azok hatékony szabályozó funkciója."

Ezt egy Tauber István nevű kriminológus írta a kilencvenes években, nem a kurucinfo.
Állításai lényegében bármelyik rossz helyzetben élő kisebbségre igazak, ezért érdemes a témának több figyelmet szentelni, és nem egyszerűen azt szajkózni, hogy cigánybűnözés nincs. Megértem én, hogy nem píszí az elnevezés, de nem elég erre rámutatni, mert maga a probléma társadalmi kihívás amit érdemes, és lehet kezelni.

Azt gondolom, hogy a közoktatás, szakképzés, az elégséges/jó/kiváló jövedelem, a jó lakáskörülmények mind mind nagyszerű civilizációs vivmányok, amiket érdemes széles körben terjeszteni (ez remélhetőleg még nem minősül kulturális elnyomásnak), pláne, ha ezzel bizonyos fajta bűnözést vissza tudunk szorítani. Tulajdonképpen erről szól ez az egész - hogyan lehet, hogy Magyarországon még mindig kénytelenek emberek, elég sokan, ilyen szociális körülmények között élni, illetve miért van létjogosultsága egy EU-s államban annak a fogalomnak, hogy megélhetési bűnözés!? És ehhez csapódik még, hogy ezeknek az embereknek a többsége cigány, szóval nem csak szociálisan, hanem kulturálisan is deprivált. Miért hagytuk, hogy így legyen? Illetve miért hagyjuk, hogy tovább romoljon a helyzet?

Erről szerintem érdemes beszélni, érdemes válaszokat és megoldásokat keresni, akár annak árán is, hogy a kisebbségi bűnözés diskurzust napirenden tartjuk. Mert ez nem a cigányságról, hanem a cigányság többségének társadalmi helyzetéről, azaz a magyar társadalom állapotáról szól. Illetve a magyar társadalom impotens politikai elitjéről.

Szóval hajrá új pártok, új elképzelések! ;)
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

  • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
  • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
  • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
  • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
  • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
  • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
  • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
  • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
  • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
  • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása