A terézvárosi korrupció fideszes támogatottsága

Kopiás Attila Steve 2009.01.22. 13:25

Eredetileg megjelent a Kettős Mérce blogon.

Direkt fogalmaztam a címben egyértelműen. Hatalmas örömömre szolgált, hogy a terézvárosi MSZP-SZDSZ vezetésű koalíciója végre lebukott és ügyészségi nyomozás folyik ellenük. Hat éve amit csak lehetett, elbugáztak a kerületben: hétmilliárdos Balettintézet 200 misiért, normál Andrássy úti épületek bagóért, manapság pedig a "minden park helyére mélygarázst" projekttel nyomulnak, szintén haverok gyors meggazdagodását remélve.

De minden egyes balhénál civilek kellett hogy rámozduljanak az ügyekre, ahol minden egyes alkalommal ki is derült, hogy az önkormányzat törvényt sértett, ellenzékre nem számíthattunk. Az Andrássy úti házak lakói kilakoltatás ellen saját pertársaságokat kellett alapítsanak. A Jókai téri lakosok saját tiltakozást indítottak. A Nagymező utcai lakosok saját tiltakozást indítottak. A Hunyadi téri lakosok Kincsünk a Piac néven szintén tiltakozó csoportot alakítottak, mely mind a mai napig igyekszik megakadályozni a térhez kapcsolódó korrupciós városfejlesztési terveket. Ezeket a csoportokat - mikor hogy - különböző nem kifejezetten helyi civil szervezetek támogatták, mint a tervezésben-aktivizmusban segítő Ifjú Humanisták, a performanszban erős Bohóckommandó, vagy a dr. Várady Tibor személyében jogi képviseletet ellátó Védegylet, akik egyébként a különböző feljelentésekért és beadványokért is felelősek voltak.

A tiltakozó akciók szervezésében ellenzéki képviselők nem vettek részt.

Nem kívánok hosszasan értekezni mindazon dolgokról, melyekkel az ellenzéki képviselők folyamatosan támogatták és lehetővé tették a koalíció korrupciós ügyeit, csak egy példát szeretnék bemutatni.

Amikor bármelyik környéken elindul egy önkormányzati projekt, a lakók általában csak hetekkel-hónapokkal a döntés meghozatala után értesülnek erről. Ekkor ők általában elkezdenek nyomozni, ismerősökön, hivatalokon keresztül információt keresgélni, míg tudomásukra nem jut, hogy konkrétan mely papírok szólnak erről a döntésről. Ekkor közérdekű adat kikéréssel próbálkoznak, aminek van egy pár hetes átfutási ideje és általában hiába a jogosultság az ehhez való hozzáférésre, a hivatal ott igyekszik megakadályozni, ahol tudja. Mindenesetre ha elég kitartóak, akkor az önkormányzati döntés meghozatala után pár hónappal hozzáférhetnek azokhoz a dokumentumokhoz, amik magáról a döntésekről szólnak.

Az ellenzéki önkormányzati képviselők ezeket a döntés meghozatala előtt hivatalból megkapják. Önmagában az a tény, hogy minden egyes alkalommal civil aktivizmussal korábban nem foglalkozó helyi lakosok kellett, hogy aktivizálják magukat és szembeszálljanak az önkormányzattal, mutatja, hogy az ellenzék gyakorlatilag semmit nem tett ezekben az ügyekben.

Én megértem, hogy közelednek a választások és Illés Zoltánnak, a Fidesz leendő polgármester-jelöltjének létfontosságú, hogy Terézváros megmentőjeként pózolhasson. De tegyük hozzá a történethez: amennyire örömhír, hogy a korrupt koalíció végre megbukik, majdnem ugyanennyire jó hír lenne, ha az ellenzék felelőssége mint hallgatólagos bűnpártolóké is nyilvánosságra kerülne.

Végezetül hadd ajánljam az olvasó figyelmébe Hantos Enikő, a Nagymező utcai lakosok egyik szervezőjének reflektálását egy lakossági fórumon elhangzott ellenzéki képviselői önfényezésre, szépen helyre rakja a témát.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr501039089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • iii: Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

 • Hibás feed URL.

Humanista hírek

 • Hibás feed URL.