A nemlétező politikamentesség

Kopiás Attila Steve 2009.04.03. 03:56

Ma olvastam a reformszövetség feloszlásáról, ahol szerepelt, hogy "Az alapítók folyamatosan hangsúlyozták politikamentességüket".

Hát a nagy büdös fenéket politikamentesek ők. Politika =  közügy. Politikamentes = nem foglalkozom semmilyen közüggyel, nincs véleményem róla.

Azt ne mondjuk már, hogy a nagybefektetőket tömörítő, gyakorlatilag kormányprogramot író reformszövetség nem politizál.

Azt kéne elfogadni, hogy nem a pártok hajcibálása a politika. Az bulvár: kossuth téri celebek írtják egymást Győzike vs Benkő színvonalon. Ez nem politika.

Hogy csökkentsük, vagy növeljük az adókat, melyiket és hogyan, az már politika. Politika, hogy mi legyen az egészségüggyel, vagy akár egyetlen kórházzal. Politika, hogy kevesebb zöldterületet szeretnénk, netán többet. Politika, hogy legyen-e itt játszótér, vagy ne. Politika, hogy küldjünk-e csapatokat Afganisztánba, kell-e valahol egy új iskola, mélygarázs, radar, atomerőmű, kiskutyafüle.

Érteni persze értem, a politika jelenleg szitokszó azok miatt, akik megélhetési politikusként két évtizede űzik. Mert szarul csinálják. Mert mára utópiává vált, hogy egy képviselő képviseljen, egy miniszter a népet szolgálja, a kormány kormányozzon. Az emberek elveszítették a hitüket abban, hogy tudnak változtatni, ésvagy megérheti bízni bárkiben, hogy ő majd tud változtatni.

De ettől még a politika maradt, ami volt: közügy. Politikamentes az az ember, aki azt mondja, hogy nem érdekli saját és gyermekei jövője, nem érdekli, hogy milyen életkörülmények között kell élnie, békében vagy háborúban, szmogban vagy zöldben, van-e iskola, orvos, közlekedés a környéken és ha igen, milyen, nem érdekli mi történik az adójával, nem érdekli kell-e további pénzeket fizetnie ezért-azért, nem érdekli milyen az utcán a közbiztonság stb. Van ilyen, de nem sok és ők jellemzően inkább továbbállnak, keresnek máshol olyan környezetet, ami nekik megfelelő és részükről le van tudva. Aki marad, aki szeretné, hogy a környezet is változzon, ne csak ő idomuljon állandóan, az már politizál.

De ne keverjük össze. A jelenlegi pártok nem a politika. Az új pártok és a még eljövendő pártok sem a politika. A pártok lehetnek jók és rosszak, öncélúak és világmegváltók, egyetértünk velük vagy sem. De attól még mert ők is politikával foglalkoznak, attól még nem magántulajdonuk a politika.

A politika mindenkié, ha akarunk sem igazán tudunk lemondani róla.

Mert minden, amit környezetünkben teszünk, amivel környezetünket alakítjuk, amivel kihatással vagyunk embertársaink életére, minden, ami közügy: az politika.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr191043159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.05. 09:44:55

Ez engem is mosolyra fakasztott... A nagykutyák, akik csak jót akarnak, és igen, ők nem írnak kormányprogramot... vagy mégis? Csak nyíltan nem. Nem egészen értem őket, a tény, hogy milyen programot fogalmaztak meg, nekem elég: köszönöm nem kérnék belőle...

Nils. H 2009.04.15. 00:09:41

na igen. Most Bajnai is ezt mondogatja, ő nem politizál, nincsenek politikai ambíciói.
Navracsics le is ordította róla a kapuskesztyűt, hogy akkor meg mit keres itt?

Érteni vélném én, hogy ő speciel mire gondolt, hogy nem kíván a bulváros pártcsatározásokban résztvenni (aha, kíváncsian várom ahogy kimarad), de hát ez a megfogalmazás öngól.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • iii: Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

 • Hibás feed URL.

Humanista hírek

 • Hibás feed URL.