Elnézték

Kopiás Attila Steve 2009.09.14. 16:54

Nem újkeletű a felvetés, de azt hiszem az NBH hibája(?) az, ami kifejezetten megerősíti a gyanút. Teljesen mégsem tudom átadni magam ennek az elméletnek, azt hiszem nehéz elhinnem, hogy ebben az országban létezik bárki, aki hideg fejjel politikai célú mészárlásokat rendelne meg. Azt el tudom hinni, hogy vannak erkölcstelen emberek, akiknek nem okozna szívfájdalmat, hogy közvetett úton, mondjuk egy egészségügyi átalakítással emberek ezreinek életét tegyék tönkre, azt is el tudom képzelni, hogy elég sokan vannak, akik indulatból, fanatikus hévvel gyűlölve másokat képesek akár ölni is, de ennek a higgadt tervezésnek a lehetősége minden eddiginél jobban elborzaszt. És persze az is, hogy talán soha nem derül ki az igazság...

http://index.hu/velemeny/eheti/2009/09/14/elneztek/

A múlt héten kiderült, hogy ha az NBH nem hibázik [1], akkor a rendszerváltás óta elkövetett legszörnyűbb bűncselekmény-sorozatnak talán meg sem kellett volna történnie. Családokat öltek meg ok nélkül. Lehet, hogy nem kellett volna egy kisfiúnak sem meghalnia, lehet, hogy nem kellett volna egy vérző kislánynak órákat halott anyja mellett töltenie, lehet, hogy egy apát ma is hazavárhatna a családja munka után. Hatan haltak értelmetlen halált, ezrek gyászolnak.

A rettenetet tovább fokozza egy szörnyű gyanú, amiről csak remélni lehet, hogy teljesen megalapozatlan. Mi van, ha a titkosszolgálatok tudatosan körülményeskedtek, tudatosan lassították a gyilkosságok felderítését? Az egyik gyanúsított megfigyelését a támadások előtt leállították, egy másik gyanúsított pedig a katonai elhárítás titkos kapcsolata volt, vagyis az NBH ügynöke.

Két hete mutatták be Magyarországon az Il Divo című nagyszerű olasz filmet, Giulio Andreotti olasz politikus életéről szól. Van benne egy jelenet, amikor Andreotti, a sokszoros olasz miniszterelnök magában moralizál. A kereszténydemokrata politikus azon mereng, hogy muszáj volt a kommunista terroristákat kormányának megerősítenie (vagy legalábbis hagyni vérengzeni őket, nem derül ki kormánya pontos szerepe az aljas leszámolásokban). Muszáj volt, mert Andreotti rettegett egy szélsőbaloldali politikai fordulattól, és a szélsőségesek megerősítésével a közvéleményt a mérsékelt jobbközép pártjai felé lehetett fordítani. A meggyilkoltak ezen okoskodás szerint vértanúk voltak, a rend és a konszolidáció mártírjai, akkor is, ha erről halvány fogalmuk sem volt, és így az áldozatot sem önként vállalták.

E szörnyű morális tanulságot mutatja be Arthur Koestler is Sötétség délben című mesterművében, szintén a politikai terrorra vonatkoztatva. Azt a pillanatot, amikor egy ügy elkötelezettje elhiszi, hogy létezhet objektív és szubjektív igazság, és ha a kettő között feszültség támad, akkor érvényes döntés lehet az objektív igazságot választani. Vagyis az ártatlanul meghurcolt ismerje be sosem volt bűneit, menjen vérpadra, mert a pártnak most belső ellenségre van szüksége, hogy a következő generáció már boldog életet élhessen.

Ez a logika embertelen, ostoba, és innen ered minden diktatúra és terror ideológiai alapja. Ezt hirdetik az öngyilkos és gyilkos merénylők is.

Amennyiben létezett tudatos célja az NBH akkori urainak (Szilvásy György miniszternek, Laborc Sándor főigazgatónak vagy másoknak) a gyilkosságok felderítésének elodázásával, akkor e kommunista-dzsihádista logikával cselekedtek. Ennél mélyebbre ember nem süllyedhet.

A borzalmas és remélhetően alaptalan gyanúnak táptalajt ad az országos rendőrfőkapitány kifakadása, miszerint a titkosszolgálatok még akkor sem működtek együtt a rendőrséggel, amikor már elfogták a gyanúsítottakat. Táptalajt adhat e félelmetes gyanúnak, hogy a titkosszolgálatok jellegükből fakadóan rejtőzködnek, és csak akkor kerülnek nyilvánosságra a hibáik, ha annak nagyon súlyos oka van. A presztízsveszteséget e szervezetek nem viselhetik, az veszélyezteti identitásukat és munkájukat is Ha szivárogtatnak saját bűneikről, ha vezetőik rendszerszerű, komoly hibákról beszélnek, akkor félő, hogy tényleg nagyon nagy baj történt. Nem nehéz azt gondolni, hogy a mostani beismeréshez talán a megismerteknél is botrányosabb balgaságok vezettek. Táptalajt ad e riasztó gyanúnak a közelmúlt története, a 2006-os tévéostrom egyik nagy talánya, hogy miért hagyták magukra az épületet védő rendőröket. Akkor is felmerült, hogy a botrány jól jött a hatalomnak.

Már az is ijesztő, hogy szerencsétlenkedtek. Jó lenne bizonyosan tudni, hogy nem vérrel akarták igazolni vélt vagy valós félelmeiket, mint például a közelmúltban minden büntetőperében felmentett Andreotti.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr871381531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • iii: Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

 • Hibás feed URL.

Humanista hírek

 • Hibás feed URL.