Mi vagyunk a közlekedés

Kopiás Attila Steve 2009.09.22. 21:27

Most értem haza Critical Massról, érdekes tapasztalat. Rendezősködtem kicsit, a Rákóczi téren posztoltunk páran és figyeltünk oda rá, hogy minden okés legyen. Nem egy ördöngősség, Pár éve az Oktogonon az volt a feladat, hogy több ezer haladó bringást állítsunk meg a lezárt Andrássyn pár percenként, hogy a villamos át tudjon haladni, ahhoz képest ez kb nyaralás volt.

Azoknak, akik nem követik feszült figyelemmel a CM-ek alakulását, némi bevezetés. Van ugye a tavaszi CM. Ez továbbra is követi a régi hagyományokat, lezárt útvonalon örömcsoszogás azért, hogy megmutassuk, hogy bringázni jó vagy valami ilyesmi, mert a konkrét üzeneteket az emberek nagy része nem tudja. Régebben ilyen volt az őszi CM is, tavaly óta azonban kicsit változott a kép. Nincs lezárt terület. Gyakorlatilag nincs demonstráció, közlekedés van, így is kerül meghirdetésre. Idén az üzenet is konkrétabb volt, a nagykörúti bringaúttól a hidakon és az Andrássyn át számos témát érintett. Nem véletlenül kezdtünk a Városháza téren. Utána pedig semmi más nem történt, csak az, hogy a városban élő biciklisek egy része - közel sem mindenki - elkezdett kerékpáron közlekedni. Elméletben a KRESZ-t betartva, a rendezők feladata pedig csak az volt, hogy a gyakorlat ehhez közelítsen.

Namármost. Ez persze azzal járt, hogy hirtelen nagyon sok bicajos lett mindenhol a városban. Az autók nem tudtak közlekedni. Kapták is a beszólásokat a bicajosok a lámpánál, szerencsére nem láttam olyat, hogy balhé lett volna. De a beszólások nagy része arra vonatkozott, hogy "akadályozzuk a közlekedést".

Breaking news: mi vagyunk a közlekedés.

Azok az emberek, akik ma az utcán voltak, nem a semmiből teremtettek elő egy kerékpárt csak azért, hogy feltartsák az autósokat. Ezek az emberek azért jöttek ki, mert kerékpáron szeretnének közlekedni. (Kb feleannyian is voltunk, mint tavasszal, amikor a fesztiválhangulat is vonzerő.) Ezek az emberek azok, akiknek törvény adta joguk lenne közlekedni, de nem tudják megtenni, mert a város jelenleg kerékpározásra alkalmatlan. Egyszerűen ennyi az üzenet. Ezért nem volt lezárt útvonal. Ma semmi különleges nem történt, ez a normál állapot. Ma aki kerékpárral akart közlekedni, kerékpárral közlekedett. Ha csak a közlekedést nézzük és elfelejtjük, hogy emberek élni próbálnak a közlekedésre is használt területen, amit városnak hívunk, a normál állapot az, ha az autós autóba ül, a kerékpáros kerékpárra, a békávés békávéra, ezt láttuk ma. Nem volt karhatalmi erő, ami kitiltotta az autókat, nem voltak lezárások, egyszerűen csak ott voltunk, annyian ahányan valójában vagyunk. Ha ettől eltér a mindennapi tapasztalatunk, annak egyedül az az oka, hogy a kerékpárosok 90%-a fizikai erővel van távoltartva a mindennapi bicajozástól. A kerékpárosok 90%-ának annyi esélye van a túlélésre az autós forgalomban, mint molylepkének a ventillátorban. Gyakorlatilag nem telik el hét, hogy ne sérülne le valamelyik barátom egyszerűen azért, mert bár ő ugyan szabályosan közlekedett, százból egyszer nem tudta időben lereagálni, amikor egy autós elbambult, ráhúzta az autót, kanyarban ráfordult stb. és jellemzően csak a talpraesettségük miatt ússzák meg egyáltalán élve. Ezért nincs, és ezért nem is lesz jó ideig még annyi bicajos az utcán, amennyi valójában van. A jelenlegi helyzet szerint az autós autóba ül, a kerékpáros békávéra, a békávéssal együtt és közösen állnak a dugóban, mert a troli húsz perc alatt tesz meg egy megállót az autók miatt. Igen, ez a jelenlegi helyzet, de nem ez a normális.

Fel lehet háborodni rajta, hogy egyeseknek nem tetszik. Mindazok, akik úgy gondolják, nekik tízszer annyi joguk van, mint másoknak, szabadon foglalhatnak több helyet, mérgezhetik a levegőt, betegíthetik meg a lakókat, feketíthetik be mások házát, tarthatnak másokat folyamatos életveszélyben és blokád alá vehetik a tömegközlekedést is a folyamatos dugóikkal, azok rendszeresen fel is háborodnak.

Nem azért mert rossz emberek, a nagy részük nem az. Egyszerűen csak nem értik, bárhányszor magyarázod el nekik. Nem értik, hogy két út van előttünk. Az egyre több autó, vagy az egyre kevesebb. Az elsőtől kb mind meghalunk, marad a második. Szerencsére egyre többen azért értik.

A mai demonstráció pont azt mutatja meg, hogy erre haladunk, ez lesz a jövő. Jelenleg tízezrek jogos és fenntartható igénye van semmibe véve. De ezek a tízezrek itt vannak, és csak egyre többen lesznek. Együttérzek minden autóssal, aki fél ettől a jövőtől, nehéz elengednie az autója kényelmét, megszokta a nemesi rangot és természetellenesnek tűnik, hogy egyenlő legyen a többiekkel, kiváltságok nélkül. De a világ errefele halad. A ma autósai a holnapután bringásai. És mi most épp azért dolgozunk, hogy a holnapután bringásainak ne kelljen mindazzal a kényelmetlenséggel és veszéllyel szembenéznie, amivel nekünk kell.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr881400498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • iii: Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

 • Hibás feed URL.

Humanista hírek

 • Hibás feed URL.