A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása

Kopiás Attila Steve 2010.12.15. 12:00
Azon kívül, hogy január 1-től az önkormányzatok megtilthatják az utcán alvást, és így elűzhetik valahova (hova?) a hajléktalan embereket, és azon kívül, hogy december 15-től bármiféle jogszabályi háttér nélkül elzavarják a 14 kiemelt aluljáróból az ott alvókat, valójában semmilyen érdemi lépés nem történt a hajléktalanság megoldására, kezelésére vagy legalább mérséklésére. A célra nincsenek plusz források, az állam és a főváros nem hozott létre plusz átmeneti férőhelyeket, és legfőképp: továbbra sem foglalkoznak azzal, hogy valódi lakhatáshoz segítsék az érintett embereket.

Néha nagyon cikinek érzem, hogy a XXI. században arról kell értekezni, hogy a hatalmon lévő politikusok hazudnak, viszont mégsem tudom ezt megkerülni, hiszen nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akik arra építik érveiket, hogy "olvastam az újságbam, hogy azt mondták...".

Az aktuális témánk - aminek kapcsán ez felmerült - a hajléktalan emberek elleni hadjárat, ami két részből áll:

1: Sunyi módon az építési törvény január 1-én életbe lépő módosításával lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy megtiltsák az utcán alvást.

2: Tarlós 1984-re hajazó "Társadalmi Megbékélés Programja" néven programot indított a "konszolidált budapestiek" érdekében a hajléktalan emberek aluljáróból eltávolításáért.

Itt és most terjedelmi korlátok miatt nem akarok azokkal vitába szállni, akik szerint nagyobb probléma, hogy a "konszolidált budapestiek" érzékelni kénytelenek több ezer hajléktalanként élő embertársunk egy töredékének nyomorát, mint amekkora probléma az, hogy ezeket az embereket ilyen életre kárhoztatjuk. Viszont számos, hajléktalan emberekkel szolidarizáló ismerősöm utalt arra, hogy nem annyira érti, miért töltöm a szerda estémet és éjszakámat A Város Mindenkié demonstrációján, ő ugyanis úgy tudja, most a hajléktalan emberek számára is kedvezően rendeződik a helyzet.

Ez azonban nem igaz. Ennek a tévinformációnak a terjedése részben az illetékesek tudatos hazugságainak, részben lényeges adatok elhallgatásának köszönhető. Az alábbiakban egy rövid listát próbáltam összeállítani, ami segíthet eldönteni, miben hazudnak kedvenc politikusaink (elsőre azt akartam írni, hogy "mikor hazudnak", de abban az "amikor mozog a szájuk" népi bölcsesség sajnosa elég precíz támaszt nyújt).

1. Ha egy politikus azt állítja, hogy az ellenzői az támogatják, hogy emberek utcán, közterületen, aluljáróban aludjanak: hazudik. Még csak élőben hallottam ilyet, írott interjúban eddig nem láttam, de biztos lesz rá példa. Az igazság az, hogy a tiltakozók szerint a büntetés nem megoldja a hajléktalanság problémáját, hanem súlyosbítja és egyszerre eltűnteti azt a középosztály szeme elől, azaz sokkal rosszabbá teszi az utcán élő emberek helyzetét. Azonnal és teljes mértékben fel kell számolni a hajléktalanságot (így a közterületen alvás kényszerét is) azzal, hogy az érintetteknek valódi lakhatást biztosítunk.

2. Ha egy politikus azt állítja, hogy mindez a hajléktalan emberek érdekeit szolgálja: hazudik. Minden ember a lehetőségeihez képest ideális lakhatást igyekszik magának megteremteni. Azok az emberek, akik az utcát választják, azért teszik ezt, mert ennél az életveszélyes és megalázó helyzetnél csak rosszabbakat választhatnának. Ha igaz lenne, hogy jelenleg nyújtunk ennél ténylegesen jobb alternatívát az utcán élő embereknek, ők maguktól nagyon szívesen választanák azt. A büntetés annak beismerése, hogy ilyen nincs, rendészetileg kényszerítenie kell az államnak az állampolgárait, hogy az aluljáróknál, köztereknél rosszabb alternatívát válasszanak ha el akarjuk őket tüntetni. Ellentmondanak amúgy ennek a saját hazugságuknak mindazon nyilatkozatok is, amelyekben például a főpolgármester egyértelműen kijelenti, ennek az akciónak a rendteremtés és a konszolidált budapestiek érdekének érvényesítése a célja, valamint a többség joga fontosabb lesz, mint az egyéné.

3. Ha egy politikus azt állítja, hogy a büntetés mellett legalább foglalkoznak a hajléktalan emberek elhelyezésével is: hazudik. November 15-én felmérték a 72 budapesti aluljáróból 14-ben éppen ott tartózkodó hajléktalan embereket, mármint azokat, akik nem szeleltek el azonnal a közteresek érkeztére. Ők 116-an voltak, akik közül azóta 30-an ismeretlen helyre távoztak. Bármilyen egyéni elhelyezési kísérlet - amit interjúk tucatjaiban reklámoznak - a maradék 86 emberrel történt. Ma Budapesten konzervatív becslések szerint is 10-15 ezer hajléktalan ember él, azaz 99-99.5%-ukon nem is volt terv, hogy segítsen a program.

4. Ha egy politikus azt állítja, hogy legalább 86 embernek jobb helyzete lesz: hazudik. Mint arról a hajléktalan emberek kitiltásában szakmai koordinátorként résztvevő Győri Péter (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézetei) és Vecsei Miklós (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) is többször beszámolt, egyetlen forint plusz pénzt nem kaptak még az ellátószervezetek. Ez azt jelenti, mint ahogy az egyszer Győri Péter által konkrétan kifejtésre is került, hogy nem jöttek létre új férőhelyek, ez a 86 ember mindössze előre került a várólistákon: ahova ők bekerültek, onnan más, akár még rosszabb körülmények között élő embereket szorítottak ki. Azaz ennek a 86 embernek lesz férőhelye, másik 86-nak (akiknek amúgy lett volna) nem.

5. Ha egy politikus azt állítja, hogy minden hajléktalan embernek van hova mennie: hazudik. Abba most ne menjünk bele, hogy a börtönszerű, borzasztó állapotú tömegszállások mennyire nem jelentenek valódi lakhatást, nézzük, hogy hogy állnak férőhely tekintetében. Ha budapesti hajléktalan emberek számára vonatkozó fenti becslésből tényleg a legoptimistábbat vesszük, 10 ezer fővel számolhatunk (ami szerintem egy jó 50%-os alulbecslés). Budapesten a KSH 2006-os felmérése alapján (azóta nem változott érdemben a helyzet) 60(!) férőhelynyi hajléktalanotthon volt, ezek azok, amik kifejezetten állandó szállásnak lettek kitalálva. Ezen felül átmeneti szállásként és rehabilitációs szállásként összesen 2200 férőhely volt. Mint a nevük is mutatja, ezek kifejezetten átmeneti célú lakhatást akarnak biztosítani, de az állandóakkal együtt is 2300-nál kevesebb ember fér be. Ezen felül léteznek még az éjszakai menedékhelyek (fapadok), amik egyéjszakás krízishelyzetek megoldására lettek kitalálva, szintén kb 2200 férőhellyel. Láthatjuk, hogy ha tényleg minden helyet összeszámolunk, ahol egy hajléktalan ember fizikailag aludni tud (még ha élni, lakni nem is), akkor még 10%-os túlterheltség mellett sem tud 5000 főnél többet fogadni a teljes budapesti ellátórendszer. Mint azt Győri és Vecsei is rendszeresen elismerik: idén a szállóhelyek szeptember végén, október elején teljesen megteltek.

6. Ökölszabályként jól használható, hogy ha a hatalmon lévő politikus a témában épp nem a fenti hazugságokat szajkózza, de még mozog a szája, akkor valószínűleg épp egy tőle független eredményt próbál saját eredményként beállítani. Ez most elég cinikusnak hangzik, és én is elég szomorú vagyok, milyen nagy találati aránnyal igaz a valóságban. Amikor Tarlós arról beszél, hogy a párral vagy kutyával élő hajléktalan embereknek speciális elhelyezéseket teremtenek, akkor egy 1-2 évvel őelőtte kitalált és elkezdett hajléktalan-ügyi stratégiáról beszél. Láttuk azt is, hogy ha azt mondja, hogy 86 ember elhelyezésre kerül, akkor az azt jelenti, hogy 86 másik ember kiszorul. Ha azt mondja, "a célra a főváros 80 millió forintot kapott az államtól", az azt jelenti, hogy "abból a 91 millió forintból, amennyivel csökken a két hajléktalanokkal foglalkozó közalapítvány támogatása", és persze jelenti azt is, hogy a pénz nagy részét a 24 órás közteres járőrözés emészti fel. Most olvasom, hogy a NEFMI a krízisidőszakra való tekintettel fejenként 1.5 millióval támogatja az éjjel-nappal nyitva tartó szolgálatokat - előre várhatjuk, hogy ez a kizárólag a télhez köthető - amúgy elég jelképes - pénz mikor fog felbukkanni a főpolgármester kommunikációjában, mint a saját jólelkűségének szimbóluma.

Összefoglalva: azon kívül, hogy január 1-től az önkormányzatok megtilthatják az utcánalvást, és így elűzhetik valahova (hova?) a hajléktalan embereket, és azon kívül, hogy december 15-től bármiféle jogszabályi háttér nélkül elzavarják a 14 kiemelt aluljáróból az ott alvókat, valójában semmilyen érdemi lépés nem történt a hajléktalanság megoldására, kezelésére vagy legalább mérséklésére. A célra nincsenek plusz források, az ellátórendszer intézményei megteltek, az állam és a főváros nem hozott létre plusz átmeneti férőhelyeket, és legfőképp: továbbra sem foglalkoznak azzal, hogy valódi lakhatáshoz segítsék az érintett embereket.

Konkrét témánkon jelentősen túlmutat, de végezetül szeretnék adni egy általánosabb tanácsot, ami az "úgy hallottam a rádióban, hogy Tarlós megoldja a helyzetet" felvetések alapján szükségesnek tűnik: kritika, kritika, kritika. Ne higyjük el, amit olvasunk, hallunk. Ne higyjük el, ha egy politikus dícséri magát. Ne higyjük el, ha a pártja által felügyelt közmédia dícséri őt, vagy igazságként állítja be a hazugságait. De ne higyjünk a kritizálóknak, ellenzéknek sem. A fenti blogposzt egésze lehetne hazugság, tévedés, vagy öntudatlan torzítás. Ne higyjünk hát el automatikusan senkinek semmit. Ha van időnk és energiánk, akkor nézzünk utána, keressünk több, egymástól független forrást, gondoljunk bele, hogy melyiküknek mihez fűződik érdeke. Ha nincs időnk, az se gond. Csak akkor figyeljünk rá, hogy ne hiteles információként jegyezzük meg, hanem véleményként.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr582516778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopiás Attila Steve 2010.12.15. 14:26:09

Vicces, egy jóbarátom azonnal írt, amikor látott egy új cikket a témában ma reggel:

"ez hazugság?
index.hu/belfold/budapest/2010/12/15/ma_jar_le_a_turelmi_ido_a_fovarosi_aluljarokban/
jó lenne látni a másik oldalt is."

Erre ezt a hevenyészett választ dobtam össze (rohanok a demonstrációra, szóval tényleg csak felületes és összecsapott), gondoltam kiteszem ide is, hátha érdekes:

"Akkor azt mondta, ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak."

Hát attól biztos nem nő a tél folyamán veszélybe került emberek biztonsága, hogy az egyetlen ingyenesen és szabadon, létszámkorlátozás nélkül elérhető területről, ahova a szabad ég alulról bemenekülhetnek, kitiltjuk őket...

"A főpolgármester egy nappal a határidő lejárta előtt, kedden jelentette be, hogy az érintett hajléktalanok jelentős többsége, mintegy 80 százaléka elfogadta a számukra felkínált szociális segítséget."

Ez szerepel a blogomon lévő posztban is: ez nem az érintett hajléktalan emberek 80%-a. Ez annak a 116 embernek a 80%-a, akit november 15-én, egy meleg időszakban beregisztráltak, mint ott élő. A valóságban a már akkor ott élőknek is csak egy kis részét érték el (én csak a nyugatiban ekkor 40 embert számoltam hajnalban, aki aludt), és az emberek nagy része a farkasordító hidegben menekül csak le ide. Nagyjából 400-500 ember lehet érintett, abból ugye max 86-ot helyeztek el, és ezt a 86-ot is olyan helyekre, ahova egyébként azok az emberek mentek volna, akik szabad ég alatt alszanak, azaz még rosszabb helyzetben vannak, mint az aluljárósok. (Kiegészítés utólag: ráadásul nem is 86 emberről van szó, csak 51-et helyeztek el, 26 "folyamatban van", ami konkrétan azt jelenti, hogy egyelőre nem sikerült, de még együtt is csak 77-en lennének...)

"Elmondta, hogy az elmúlt hetekben a szociális munkások 116, tartósan az aluljárókban alvó, fedél nélküli embert írtak össze, és kezdték meg az elhelyezésüket."

Tényleg annyira szép, hogy minden mondatban hazudik: nem heteken keresztül írták össze a szocmukik, csak egyetlen délelőtti(!) időpontban, és semmit nem tudnak arról, hogy valójában hányan élnek tartósan ott.

Na ez most egy hevenyészett ötperces szkeccs, mert rohannom kell, de kábé gondolom látod, mire gondoltam...

Kopiás Attila Steve 2010.12.16. 17:18:25

Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata_ _hazugság_ legyen.

index.hu/belfold/budapest/2010/12/16/nem_fogok_kezivezerelt_pali_latszatot_kelteni/

"Most tizennégy kiemelt aluljárót adunk vissza a budapestieknek."

Eddig a budapesti hajléktalan és budapesti nem hajléktalan emberek használták az eluljárókat. Innentől a budapesti emberek hajléktalanként élő része ki van zárva, ez jelenti azt, hogy "visszaadtuk".

"Ebben a tizennégy aluljáróban 116 hajléktalan lakott."

Pontosabban egy meleg őszi délelőttön ennyi ember volt ott, akik nem menekültek el, amint meglátták a közeledő közteres-osztagokat. A valóságban egy téli éjszakán több százan aludnának ezekben összesen.

"Ezeknek az embereknek biztosítottuk az elhelyezését, a munkájukról is gondoskodtunk."

Pontosabban ezekből az emberekből 51-nek biztosítottak elhelyezést 51 másik hajléktalan ember kárára. A munkáról semmit nem tudok, arról még sehol nem láttam semmilyen adatot, hogy közülük egyetlen ember is kapott volna munkát.

"Döntő többségük el is fogadta azt a megoldást, amit mi a szociális szakma képviselőivel ajánlottunk nekik."

Döntő többségük = kevesebb, mint a felük.

"Összesen harminc ember volt, aki úgy döntött, hogy elutasítja a segítő kezet, és ismeretlen helyre távozott önszántából."

Összesen harminc ember = a megszámláltakból harminc ember plusz az a pár száz, akit nem számláltak össze és kénytelen máshova távozni. A "segítő kezet"-et meg már nem is kommentálnám inkább...
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

  • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
  • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
  • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
  • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
  • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
  • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
  • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
  • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
  • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
  • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása