Nekem miért nem tetszik a rendszer?

Kopiás Attila Steve 2011.10.23. 07:09
Elkezdtem összegyűjteni vázlatként a leendő témákat, alcímeket. Amik csak gyűltek és gyűltek. Végül feladtam, túl sok ahhoz, hogy megírjam. Álljon itt egy összevissza válogatás az első 100+ okról, ami miatt nem tetszik a rendszer. Találkozunk 3-kor a Szabad Sajtó útján!

Furcsa helyzetbe kerültem a minap. Népszerűsítettem volna én szívesen a "Nem tetszik a rendszer" demonstrációt, de valahogy a videók nem fogtak meg. Pontosabban - bármennyire is imádom az énekes Karsay Dorottyát mind emberileg, mind civil aktivitásaiért - ettől a zenétől és a szöveg örökös ismétlődésétől egyszerűen agygörcsöt kapok. Úgyhogy arra jutottam, nem lenne hiteles ezzel reklámoznom az eseményt, inkább a magam módján meg kellene írni, miért is nem tetszik nekem az aktuális rendszer. Elkezdtem összegyűjteni hát vázlatként a leendő témákat, alcímeket. Amik csak gyűltek és gyűltek.

Végül feladtam, abbahagytam. Ezek csak azok, amik hirtelen eszembe jutottak, többször ennyit lehetne előbányászni az újságokból, és valószínűleg ordítóan evidens dolgok is kimaradtak. Esélyem sincs, hogy én ezekhez mind akár csak rövid információt írjak - mint ahogy esélytelen lenne, hogy elolvasd. 

Úgyhogy álljon itt egy összeszedetlen és sorrendezetlen válogatás az elsőként beugró 100+ okról, ami miatt nem tetszik a rendszer:


tovább »

Köszönöm és folytassuk!

Kopiás Attila Steve 2011.10.18. 23:17

Köszönöm mindenkinek, aki eljött tegnap, jelenlétével vagy konkrét segítségnyújtással támogatta a demonstrációt.

Köszönöm mindenkinek, aki hírt adott előre az eseményről, és köszönöm mindenkinek, aki utólag beszámolt. 

Köszönöm a minden korrektül beszámoló sajtóorgánum munkatársainak a fokozott figyelmet, és külön köszönöm a 8ker blognak és a Kettős Mércének az ügy kiemelt támogatását. 

Köszönöm minden csoportnak, aki bármilyen módon támogatta az eseményt, így az Új Szemléletnek, az Ételt Az Életért Alapítványnak, a Gödör Klubnak, a Klu(b)élának, a Greenpeacenek, a Védegyletnek, a Társadalomelméleti Kollégiumnak, az Oltalom Egyesületnek, a Szolidaritás Mozgalomnak, valamint a Világforradalom és az Egymillióan a sajtószabadságért facebook csoportoknak.

Köszönöm Győri Péternek és Vecsey Miklósnak, a Menhely Alapítvány, BMSZKI és Máltai Szeretetszolgálat vezetőinek, hogy dacára annak, hogy Tarlós István tanácsadóiként eddig számos hajléktalanellenes intézkedésben azok koordinátoraként vettek részt, most eljöttek, és hogy személyesen kiálltak a hajléktalan emberek üldözése, megalázása és büntetése ellen.

Köszönöm mindazon politikusoknak, akik a parlamenti vitanap során vagy bárhol máshol kiálltak a hajléktalan emberek jogaiért. 

Legfőképp pedig köszönöm a Város Mindenkié csoport önkéntes aktivistáinak, hogy kevesebb, mint egy hét alatt minden idejüket és energiájukat ennek az egésznapos eseménynek a megszervezésére fordították. 

(Persze igazságtalan lennék, ha nem említeném meg a Fidesz politikusainak - főleg Kocsis Máté, Rogán Antal, Papcsák Ferenc, Tarlós István és Pintér Sándor - elévülhetetlen érdemeit, akik újra és újra olyan vérforraló embertelenséggel képesek megnyilvánulni a hajléktalan emberekről, ami egyre több emberben ébreszti fel az addig szunnyadó szolidaritást. Külön köszönöm Szabó Gábor folyamatos aktivitását. Látni, hogy Kocsis Máté korlátlan nyilatkozati jogkörrel felruházott, közpénzből fizetett polgármesteri tanácsadójaként napi 24 órában igyekszik bloghozzászólások és facebook kommentek tengerében támadni és személyeskedve ellehetetleníteni mindenkit, aki szolidaritás vállal az intézkedéseik áldozataival, folyamatosan megerősít mindannyiunkat abban a tudatban, hogy igenis számít mindaz, amit teszünk.)

Nem vagyok egy Rákay Phillip, így nem tudom, hogy 500 és 1000 között pontosan hányan lehettünk tegnap a Kossuth téren. De azt tudom, hogy soha ennyien nem mentek ki utcára azért, hogy hajléktalan emberekkel szolidaritást vállaljanak. És ez egy folyamat kezdete.

A hajléktalan emberek elleni támadások folytatódnak. Pont ma reggel dózerolták el Zuglóban jogellenesen az évek óta ott élő hajléktalan emberek bódéit várható építkezésre hivatkozva és őket ezáltal a téli éjszakába kényszerítve. (A kerület polgármestere Papcsák Ferenc, a börtönbüntetésről szóló törvénymódosítás egyik benyújtója, akit a jelek szerint nem zavar, hogy télen egész biztosan nem fog ott építkezés zajlani.) Miközben egyre több és több intézkedést tesznek az ellen, hogy a szállókról kiszorult hajléktalan emberek legalább szélvédett zugokban el tudják kerülni a megfagyást és kihűlést, várhatóan a hideg idővel egyre erősödni fog az a kommunikációs stratégia, amiben magukat az általuk üldözött és kiszorítani kívánt emberek megmentőinek fogják beállítani. Miközben idén először a tél beköszöntekor még egyáltalán semmilyen téli krízisterv nincs, miközben mindeddig nem jött létre egyetlen olyan szálláshely sem, ami lehetővé tenné, hogy a hajléktalan emberek biztonságos és emberhez méltó módon vészelhessék át legalább a telet, ők azzal fognak kampányolni, hogy a börtönbe zárással csak "nem hagyják, hogy bárki megfagyjon az utcán". De sorolhatnám tovább csak az utóbbi napokban felszínre került problémákat...

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy folytassuk, amit elkezdtünk. A Város Mindenkié nem tudja, és nem is tudhatja egyedül vívni ezt a küzdelmet a hajléktalan emberek bebörtönzése ellen, valamint a milliókat érintő szociális és lakhatási válság megoldásáért. Ők egy olyan országot szeretnének, ahol minden ember méltó lakhatáshoz, biztonságos és egészséges környezethez való joga megvalósul. Nem csak a hajléktalan embereké, hanem a még lakásban élő, tömegesen elszegényedő embereké és a köztereket közlekedésre, szabadidő eltöltésére használó embereké is. Nem feladatuk, nem lehet feladatuk, hogy mindezért egyedül küzdjenek. 

Úgyhogy vegyétek fel velük a kapcsolatot! Írjatok az avarosmindenkie@gmail.com címre, jelezzétek, hogy szeretnétek kapni a havi hírlevelet és írjátok meg, mi egyébben tudtok segíteni, ha szükség lenne rá. Kövessétek az avarosmindenkie.blog.hu-t, lájkoljátok őket facebookon, és terjesszétek a híreket, amikor bármi történik. Én is, és A Város Mindenkié is folytatni fogjuk a kampányt, biztos, hogy lesz miben részt venni, lesz miben segíteni, de ehhez kapcsolatban kell állnunk; az kell, hogy lásd is, hogy mi történik épp. 

És még egyszer köszönök mindent.


Ne várj másokra - csinálj valamit most!

Kopiás Attila Steve 2011.10.12. 09:23

A hétfői józsefvárosi padon fekvős akcióm óta rengeteg embertől hallom, hogy tenni akarnak valamit. Vannak, akik aktivisták, mások csak szimpatizánsként követték eddig a civilek aktivitásait, de túlnyomó részük soha semmi ilyesmivel nem foglalkozott.

STVHAJL2.jpg

Az a tény, hogy ma Magyarországon 15 perc alatt 8 rendvédelmi dolgozó száll ki egy hajléktalannak gondolt emberhez, és ha kell, erővel távolítják el, rengeteg embert felháborított. Az a tény, hogy Kocsis Máté polgármesternek köszönhetően meg lehet büntetni azt, ha valaki utcán élő hajléktalan ember, ha valaki megmozdít egy kukát, vagy koldulásra utaló magatartást tesz, túl van minden eddigi határon. Az a tény, hogy mindezekért Józsefváros évi 70.000.000 forintot költ egy 24 órán keresztül nyitva tartó szabálysértési iroda fenntartására, az végképp abszurd. Az pedig, hogy hamarosan elfogadják az új szabálysértési törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az utcán élést börtönbüntetéssel sújtsák, nagyon komor képet vázol.

Baloldaliak, liberálisok, konzervatívok, apolitikusak egyaránt megdöbbentek és döntöttek úgy, hogy valamit tenni fognak. Van, aki az enyémhez hasonló akciót tervez, más szabálysértési bírságra szeretne koldulni, megint mások a teljesség igénye nélkül flashmobokban, kukák "nem rendeltetésszerű használatában", közterületen életvitelszerű tartózkodásban, állampolgári „engedelmességi” kampányban vagy egyéb figyelemfelhívó jellegű akcióban gondolkodnak.

És ez a lényeg. Csinálni valamit. Csinálni bármit.

Albert Einstein szerint "A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik". Martin Luther King erre valószínűleg azt reagálná, hogy "Az ember legvégső mértéke nem az, hogy mi mellett áll ki a kényelem és a komfort idején, hanem hogy mi mellett áll ki a kihívások és a viták idején".

hajlektalan_mankoval.jpg

Ne várj arra, hogy majd valaki más tesz valamit. Hétfőn én nem vártam tovább. Lehet, hogy csak egy egyszerű állampolgár vagyok, akinek nincs se hatalma, se nagy presztizse, de felháborodásomban megtettem, amit épp meg tudtam tenni, és örömmel hallom, mennyi embert inspirált. Ha egyetértesz, ha mindez téged is felháborít, tegyél te is valamit, ami azután további embereknek adhat inspirációt.

2011-et írunk. Az arab tavasz, az izraeli és portugáliai tömegtüntetések, az amerikai Occupy Wall Street itt zajlanak a napokban, a szemünk előtt, és mindegyik ugyanúgy indult. Emberek nem vártak tovább egymásra, hanem elkezdtek cselekedni. Akkor is, ha korábban semmi ilyet nem tettek, akkor is, ha nem látták, mi lesz az egészből. Kiálltak akkor is az igazukért, amikor nem tudták, egyedül maradnak-e vele - és soha nem maradtak. 

Ehhez próbálok meg most pár tanácsot adni.

- Biztos van rengeteg ötleted, mit lehetne csinálni. Dobd ki azokat, amiket nem szívesen tennél meg te magad, és válaszd a maradékból a legjobbat. Nem számít milyen kicsinek tűnik. Egy akció, amit megcsinálsz, ezerszer jobb, mint bármi, amit végül nem csinálnál meg. Persze ha van erős ötleted és tetszik, hajrá, de csak kishitűségből ne maradj tétlen. Ezesetben sok kicsi tényleg sokra megy.

Csináld most. Mondjuk holnap, vagy holnapután. Ha jó volt, megint tudsz csinálni egyet a jövő héten is. De ha halogatod, mindig lesz hova tolni, míg egy gyorsabb akció a többieknek is ihletet adhat. Úgyhogy ha túl bonyolultnak tűnik az ötleted, próbáld meg leegyszerűsíteni, vagy válassz egy könnyebbet.

- Nem javaslom, hogy szabálysértést kövess el. Nem csak azért, mert ha javasolnám, akkor esetleg a törvény engem is büntetne, mint valakit, aki téged rábírt erre, hanem tényleg nem. Nyilván ha eldöntötted, nem tudlak lebeszélni róla, és megértem ha Gandhi, Rosa Parks vagy Martin Luther king lelkesítő példaképek egy állampolgári engedetlenségi akcióhoz. De azt javasolnám, hogy gondold át: könnyen lehet, hogy egy jogkövető figyelemfelhívó akcióként is meg tudod valósítani, amit kitaláltál. Egyben itt jegyezném meg, hogy semmiképp ne szólíts föl másokat szabálysértés elkövetésére, büntethető.

hajlektalan_kerettel.jpg

Mindenképp légy erőszakmentes. Ebben én egyébként mindenek feletti erkölcsi ideálként hiszek, de mint praktikus szempontot is tudom ajánlani. Az erőszakos cselekedetek jellemzően börtönbüntetéssel járó bűncselekmények, és joggal vonják magukkal a társadalom felháborodását. Ebben a játékban mi vagyunk a jófiúk és jólányok, viselkedjünk is úgy.

 - Ha gyülekezéssel járó törvényes demonstrációt szeretnél tartani, azt a helyszín és időpont megjelölésével 72 órával az esemény előtt a BRFK-nak írásban (pl a 443-5237 faxszámon) kell bejelenteni, erről bővebb információ a rendőrség weblapján.

Bármit is csinálsz, dokumentáld. Közterületen szinte mindent jogodban áll rögzíteni, intézkedő kerületőrt és rendőrt is. Arra figyelj, hogy nyilvánosságra viszont már nem hozhatod úgy, hogy felismerhető legyen, ezért őket a fotókon és videókon kockázd ki. Itt az adatvédelmi biztos állásfoglalása egy konkrét ügyben, ártani nem árthat, ha ez mondjuk nálad van kinyomtatva. Ha már van dokumentációd arról, mit csináltál, egy rövid leírással küldd el a sajtónak is, minél többnek annál jobb. A legtöbbjük weblapján találsz e-mailt hozzá, de általában az info@, online@, szerkesztoseg@ és ugyelet@ címekkel éri meg próbálkozni. Emellett publikáld te is blogodban, facebookon, ahol csak tudod, a lényeg, hogy terjedjen a hír.

Soha ne legyél egyedül. Mindig legyen ott legalább egy valaki, aki nem segít és nem vesz részt az akcióban, csak mondjuk fényképez. Így ha szabálysértés gyanúja miatt bekísérnének a rendőrök a szabálysértési irodába vagy a kerületi rendőrkapitányságra, akkor tud rólad, hírt tud adni róla és tud érdeklődni utánad a kapitányságon.

- Ha rendőrökkel vagy kerületőrökkel találkozol, jusson eszedbe, hogy ők nem ellenségek. Nekik egyszerűen be kell tartatniuk a törvényeket, és mindannyian hálásak lehetünk nekik - nélkülük elég kényelmetlen lenne ez a világ. A problémánk az igazságtalan törvényekkel és rendeletekkel van, valamint azokkal a politikusokkal, akik ezeket megalkotják.

- Tudd, hogy ha a rendőr felszólít valamire, köteles vagy azt követni. Ha nem teszed, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértését követed el, ami 50.000 Ft-ig terjedő bírságot von maga után. Így például amikor én felszólításra sem álltam fel a padról, a közterület életvitelszerű használata mellett ezt a szabálysértést is elkövettem. Ezért kerültem fogdába, ellenkező esetben csak a szabálysértési irodába vittek volna be.

- Soha semmilyen körülmény között ne hazudj hatósági személynek, az ugyanis bűncselekmény. Én a padon ülve és a kihalgatáson is precízen odafigyeltem arra, hogy csak azt mondjam, hogy „fordult elő, hogy közterületen aludtam, és volt, hogy barátoknál”, mert ez megfelel az igazságnak, míg az mondjuk, hogy „hajléktalan vagyok” már hazugság lett volna. Olyan kérdésekre, amire nem akartam válaszolni, nem válaszoltam, erre mindig van lehetősége az embernek.

- Ha szabálysértés gyanúja miatt előállítottak, nem vagy köteles vallomást tenni, vagy a személyi körülményeidről nyilatkozni, mint ahogy erről informálni is fognak. Ha teszel is vallomást, akkor is mondhatod azt konkrét kérdésekre, hogy „erről nem kívánok nyilatkozni”.

- Ha valamilyen gyanú miatt a fogdába visznek, annak csak az a célja, hogy a kihalgatásig biztos helyen tudjanak. Alaposan meg fognak motozni és felleltárazzák a holmijaidat. Jogod van egy telefonos értesítést kérni (azaz nem te telefonálhatsz, mint az amerikai filmekben), addigra viszont már könnyen lehet, hogy nem lesz nálad a mobilod, így hát praktikus, ha ezt a számot előre felírod mondjuk a karodra. Elvileg maximum 12 órát tarthatnak bent, ha 5 óránál tovább vagy, akkor ételt is kell kapj. A helyedben nem erre terveznék, de ennél általában amúgy is hamarabb végez az ember.

hajlektalan_kerettel_2b.jpg

- A kerületi rendőrkapitányság száma, ahol szabálysértést tudsz bejelenteni, vagy előállított személy után érdeklődni: 477-3700. A kapitányság címe pedig 1084 Budapest, Víg utca 36. Ne felejtsd el, hogy bejelentőként is legjobb tudomásod szerint igazat kell mondanod.

- Ismerd a témábavágó szabálysértésekről szóló rendeleteket, és figyelj rá, hogy semmi olyat ne sérts meg véletlenül, amit nem akarsz. Itt a 2007-es Józsefvárosi köztisztasági rendelet (pdf)itt pedig az aktuális módosítása (pdf, 8. oldaltól). Amit röviden megéri tudni, hogy tilos

 • a kukát rendeltetésétől eltérően használni, felhatalmazás nélkül elmozdítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni;
 • koldulni, azaz pénz vagy egyéb dolog átadására szóban, írásban vagy ráutaló magatartással felhívni;
 • közterületet életvitelszerű lakhatásra használni és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni;

és mindezek 50.000 Ft-ig terjedő szabálysértéssel büntethetők. Az életvitelszerű lakhatás nincs definiálva, így nem egyértelmű, hogy mi alapján büntetnek meg egyeseket, másokat meg nem, mint ahogy a két dőlt betűs rész is elég rugalmas értelmezésre ad teret.

- Gondolom említeni sem kell, de figyelj rá, hogy semmilyen nem direkt vállalt törvénysértést ne kövess el véletlenül. Ne rongálj, ne állj bódító szerek hatása alatt (és ne is legyen nálad ilyen), ne legyen nálad fegyvernek minősülő szúró-vágó eszköz, ne szennyezd a közterületet, ne zaklasd az ott élő állampolgárokat stb.

Terjeszd a hírét! Oszd meg ezt a posztot facebookon, küldd el e-mailben, másold be a blogodba. 

És cselekedj. Most.


Petőfi Sándor: 15-dik március, 1848 (2011. március 15-i formában)

Kopiás Attila Steve 2011.03.17. 19:20

 

Magyar történet múzsája,
Vésőd soká nyúgodott.
Vedd föl azt s örök tábládra
Vésd föl ezt a nagy napot!

Nagyapáink és apáink,
Míg egy század elhaladt,
Nem tevének annyit, mint mink
Huszonnégy óra alatt.

Csattogjatok, csattogjatok,
Gondolatink szárnyai,
Nem vagytok már többé rabok,
Szét szabad már szállani.

Szálljatok szét a hazában,
Melyet eddig láncotok
Égető karikájában
Kínosan sirattatok.

Szabad sajtó!... már ezentul
Nem féltelek, nemzetem,
Szívedben a vér megindul,
S éled a félholt tetem.

Ott áll majd a krónikákban
Neved, pesti ifjuság,
A hon a halálórában
Benned lelte orvosát.

Míg az országgyülés ott fenn,
Mint szokása régóta,
Csak beszélt nagy sikeretlen:
Itt megkondult az óra!

Tettre, ifjak, tettre végre,
Verjük le a lakatot,
Mit sajtónkra, e szentségre,
Istentelen kéz rakott.

És ha jő a zsoldos ellen,
Majd bevárjuk, mit teszen;
Inkább szurony a szivekben,
Mint bilincs a kezeken!


Föl a szabadság nevében,
Pestnek elszánt ifjai!...-
S lelkesülés szent dühében
Rohantunk hódítani.

És ki állott volna ellen?
Ezren és ezren valánk,
S minden arcon, minden szemben
Rettenetes volt a láng.

Egy kiáltás, egy mennydörgés
Volt az ezerek hangja,
Odatört a sajtóhoz és
Zárját lepattantotta.

Nem elég... most föl Budára,
Ott egy író fogva van,
Mert nemzetének javára
Célozott munkáiban.

S fölmenénk az ős Budába,
Fölrepültünk, mint sasok,
Terhünktől a vén hegy lába
Majdnem összeroskadott.

A rab írót oly örömmel
S diadallal hoztuk el,
Aminőt ez az öreg hely
Mátyás alatt ünnepelt! -

Magyar történet múzsája,
Vésd ezeket kövedre,
Az utóvilág tudtára
Ottan álljon örökre.

S te, szivem, ha hozzád férne,
Hogy kevély légy, lehetnél!
E hős ifjuság vezére
Voltam e nagy tetteknél.

Egy ilyen nap vezérsége,
S díjazva van az élet...
Napoleon dicsősége,
Teveled sem cserélek!

 


Címkék: demokrácia abszurd

Aprócska remény

Kopiás Attila Steve 2010.12.21. 22:01

Bő két hónapja volt cikk az urbanistán róla, hogy brutális kinézetű láncokkal zártak el a Hajós utcában egy elhagyatott üzlethelyiség előtti helyet az ott aludni szándékozók elől, amin viszont valaki annyira felháborodott, hogy levágta a láncokat. (Ránézésre nem tudom megmondani, hogy a kár szabálysértési értékhatár alatti, vagy fölötti, mindenesetre az illető méltó büntetése ettől függően maximum 90 nap elzárás vagy 1 év börtön.) Itt lakom én is a környéken, néha jártam arra, üres volt a placc, jó ideig semmi sem változott.

Ma éppen a Kürt utcai melegedőből jöttem haza (A Város Mindenkiének van ott heti rendszerességű infótalálkozója érdeklődőknek), amikor az éjjelnappaliban összefutottam egy hajléktalan emberrel. Látásból ismertem, az Arany János utcai CBA előtt szokott állni, segítve a félvak mozgásérzékelőn fennakadó vásárlókat. Barátságos forma, párszor váltottunk már 1-2 szót, de még soha nem beszélgettünk. Most láttam a cuccain, hogy utcán alvásra van berendezkedve, épp automatás forró csokoládéért jött be, hogy kicsit átmelegedjen. Megszólítottam, érdekelt, hogy hogy viseli a hideget, tud-e az új szabályzásokról, ilyesmi, elbeszélgettünk egy kicsit egy cigi erejéig.


tovább »
Címkék: hajléktalanság

A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása

Kopiás Attila Steve 2010.12.15. 12:00
Azon kívül, hogy január 1-től az önkormányzatok megtilthatják az utcán alvást, és így elűzhetik valahova (hova?) a hajléktalan embereket, és azon kívül, hogy december 15-től bármiféle jogszabályi háttér nélkül elzavarják a 14 kiemelt aluljáróból az ott alvókat, valójában semmilyen érdemi lépés nem történt a hajléktalanság megoldására, kezelésére vagy legalább mérséklésére. A célra nincsenek plusz források, az állam és a főváros nem hozott létre plusz átmeneti férőhelyeket, és legfőképp: továbbra sem foglalkoznak azzal, hogy valódi lakhatáshoz segítsék az érintett embereket.

Néha nagyon cikinek érzem, hogy a XXI. században arról kell értekezni, hogy a hatalmon lévő politikusok hazudnak, viszont mégsem tudom ezt megkerülni, hiszen nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akik arra építik érveiket, hogy "olvastam az újságbam, hogy azt mondták...".

Az aktuális témánk - aminek kapcsán ez felmerült - a hajléktalan emberek elleni hadjárat, ami két részből áll:

1: Sunyi módon az építési törvény január 1-én életbe lépő módosításával lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy megtiltsák az utcán alvást.

2: Tarlós 1984-re hajazó "Társadalmi Megbékélés Programja" néven programot indított a "konszolidált budapestiek" érdekében a hajléktalan emberek aluljáróból eltávolításáért.

Itt és most terjedelmi korlátok miatt nem akarok azokkal vitába szállni, akik szerint nagyobb probléma, hogy a "konszolidált budapestiek" érzékelni kénytelenek több ezer hajléktalanként élő embertársunk egy töredékének nyomorát, mint amekkora probléma az, hogy ezeket az embereket ilyen életre kárhoztatjuk. Viszont számos, hajléktalan emberekkel szolidarizáló ismerősöm utalt arra, hogy nem annyira érti, miért töltöm a szerda estémet és éjszakámat A Város Mindenkié demonstrációján, ő ugyanis úgy tudja, most a hajléktalan emberek számára is kedvezően rendeződik a helyzet.


tovább »

Ezért kell szabályozni az Internetet és a blogokat is!

Kopiás Attila Steve 2010.12.13. 13:41

Felháborító, hogy még éppen csak véget ért a közmédiumok számára belső, zártláncú hálózaton megtartott tájékoztató arról, hogy innentől szinte mindannyian a Szalai Annamária által elnökölt Médiatanács által kezelt Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap dolgozói lesznek (fontos a pontos fogalmazás, ne röhögjünk), máris kikerült az internetre az elhangzott szöveg hanganyaga.

Reméljük, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét betartva az alábbi szolgáltatók hamarosan megteszik a megfelelő intézkedéseket az ilyen elhajlások ellen:

http://www.mediafire.com/?zqewc5zhcv2rv05

http://www.freefilehosting.net/1213mese

http://www.filefactory.com/file/b4aagcc/n/1213_mese_mp3

http://myfreefilehosting.com/f/25c7cbd291_26.46MB

http://FastFreeFileHosting.com/file/51050/1213-mese-mp3.html

http://www.easy-share.com/1913272046/1213_mese.mp3
 


                

Kopiás Attila Steve 2010.12.06. 16:07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Új alkotmány: címer a zászlóban

Kopiás Attila Steve 2010.12.04. 10:00

Magyarország történelmében a címeres zászló minden alkalommal a demokratizálódás és a köztársaságiság gondolatiságával ellentétes törekvéseket jelképezett. Hogy ez milyen szimbolikát jelent a Nemzeti Együttműködés Rendszerét tekintve, mindenki döntse el maga.

Remek dolog ez az alkotmányozósdi. Egyrészről az egyik leglényegtelenebb dolog, mert egy alkotmányt megenni nem lehet, lakni sem lehet benne, és náthára sem jó, szóval valahogy nem igazán kapcsolódik az emberek mindennapi problémáikkal kapcsolatos tapasztalataihoz. Másrészről viszont ugye ez az alaptörvény, ehhez kell minden törvény igazodjon, amiktől viszont nem csak a megélhetés függ, hanem hogy úgy nagyjából milyen hangulatban is élünk. Erről írtam már korábban, most nem taglalnám, őszintén szólva egy picit fárasztó minden egyes baromságról újra és újra leírni, hogy baromság. Eddig sem volt egyszerű a helyzet, de a mostani 4+ év is alaposan próbára teszi az idegeinket.

Úgyhogy most nem is elemezgetném a komolyan vehetetlen körülmények között, komolyan vehetetlen ember által (Szűrös, Pozsgay??) előkészített új alkotmány technikai részleteit, megteszik ezt helyettem mások. Helyette egy jelképeinkkel kapcsolatos kedves szimbolikus gesztusra hívnám föl a figyelmet, miszerint az ország címerét innentől tölgyfalombok övezik, és ezekkel együtt rákerül az állami zászlóra. (Kell legyen valami egyébként, ami miatt ezek a fideszes fiúk állandóan a címerrel pepecselnek, Schmittnek is az első dolga volt, hogy az Alkotmányban rögzített címert lecserélje a weblapján az Osztrák-Magyar Monarchia és a Horty-korszak idején használt angyalkás címerre.) Nem akarnék én még olyan unalmas kérdésekbe sem belemenni, hogy vajon hány száz millióba fog kerülni minden hivatal minden zászlóját, pecsétjét és egyéb címerét lecserélni, amúgy sem tudtam még megemészteni, hogy a jelek szerint még a Blikknek is több esze van, mint a teljes kormánynak.

Ehelyett egyszerűen szeretném bemutatni a Magyarországon eddig használt címeres trikolor állami zászlókat, egyszerű lesz, összesen 4 ilyen volt ugyanis:

 

 

Használva: 1867-1918, az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

Magyarország államformája: királyság (alkotmányos monarchia).

Használva 1919-1946, azaz a Horthy-korszakban.

Magyarország államformája: királyság (alkotmányos monarchia).

Két alkalommal használva.

1946-1949: Magyarország államformája: köztársaság.

1956-1957: Magyarország államformája: hivatalosan népköztársaság, az 56-os forradalom utáni kísérlet a demokratizálódásra.

Használva: 1949-1956.

Magyarország államformája: népköztársaság.

 

A magyar történelemben a Kossuth-címeres (Szentkorona nélküli címer) zászló 2-3 éves felbukkanásaitól eltekintve a címeres zászló minden alkalommal a demokratizálódás és a köztársaságiság gondolatiságával ellentétes törekvéseket jelképezett. Hogy ez milyen szimbolikát jelent a Nemzeti Együttműködés Rendszerét tekintve, mindenki döntse el maga.

Emlékeztetőül pedig - hátha szükség lesz rá egyszer - álljon itt az a két zászló is, amit 1848-ban és 1956-ban használtak mindazok, akik sajtó- és szólásszabadságot, demokratikus önrendelkezést és törvény előtti egyenlőséget követeltek:

 

Képek: Wikipedia


Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez

Kopiás Attila Steve 2010.12.03. 10:00

Kommentár nélkül:

 • Nemzeti Együttműködés Rendszere: Nincs együttműködés, az van, amit mondanak.
 • Forradalom: Választási győzelem
 • A magyar állampolgárok kétharmada: A szavazók kétharmada 53%-a, az állampolgárok kevesebb, mint harmada.
 • Szabad nyugdíjpénztár-választás: Nincs választás. Fizikailag nem tudná mindenki jelezni, hogy maradni akarna magánpénztárnál, de aki megteszi, az többé nem kap állami nyugdíjat.
 • Nyugdíjak megmentése: A magánpénztárakban összegyűjtött nyugdíjak elköltése.
 • Független (ÁSz, Médiatanács, Köztársasági Elnök stb): Fideszes.
 • Közérdek, államérdek, nemzet érdeke: Pártérdek.
 • Házasság védelme: Házasság alkotmányos tiltása azonosnemű párok számára.
 • Elvégzett munkának megfelelő jövedelem: Munkavégzéstől függetlenül, párttagság miatt kapott fizetés.
 • Tényszerű és kiegyensúlyozott tájékoztatás: Kormánypárti tájékoztatás.
 • Költségvetési Tanács megerősítése: Költségvetési Tanács megszüntetése.
 • Az emberek embere: A kormány embere.
 • Társadalmi Megbékélés Programja: A társadalom veszteseinek kitiltása a közterületekről.
 • Vége az oligarchák korának: Személyreszabott törvények a fideszes oligarchák kedvéért.

10 perc alatt improvizált skicc, éveken keresztül bővíthető.


Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása