Politikai marketing

Kopiás Attila Steve 2008.10.07. 04:58

Régi evidencia, hogy a politikát jelenleg nem az értékek irányítják, hanem a marketing. Ami - mint az élet más területén is - az informálás helyett immár arra fókuszál, hogy változatlan tartalmat hogyan lehet jobban eladni, hogyan lehet olyan embereket is a megvásárlására bírni, akik racionálisan gondolkozva nem vennék meg.

Ennek bemutatására gyönyörű példa áll előttünk. Vegyünk két bukott miniszterelnököt, akiket éveken keresztül utált az ország lakosságának túlnyomó része. Pártjaik jellemzően két dologban különböznek: aktuális helyzetükben és marketingjükben. Egyszer összegyűjtöttem a 15 számomra legfontosabb politikai kérdést, asszem 13-ban egységesen velem ellentétes állásponton álltak kormánydöntéseik és parlamenti szavazásaik alapján, szóval tartalmilag nincs nagy eltérés.

Feri jelenleg a népszerűségi lista alsó részében lubickol. Egyre jobban tojik saját pártjára, az meg egyre jobban utálja őt. Nem csak hogy kiégett és mániákusan ragaszkodik a hatalomhoz, de gyakorlatilag nincs mellette senki, aki segítene neki legalább egy épkézláb marketing- és imidzskampányt felépíteni. Ennek ilyen eredménye lesz:

Viktor hónapok óta egyre népszerűbb. A szavazók nagy része rég elfelejtette a jelenlegi kormányéival azonos nagyságrendű botrányokat. Viktor minden jel szerint ezt alá is támasztja azzal, hogy kiképezteti saját magát, átalakíttatja a kommunikációs stílusát, profi kampánycsapatot szerez maga köré és csinál egy ilyet:

Ha csak és kizárólag az imidzs részt nézzük, Feri nagyon csúnyán elbukta. A fél internet rajta röhög vagy őrjöng, official sajtó és bloggerek vegyesen. Feriről azt gondoljuk, hogy egy gátlástalan korrupt politikus és a videón úgy néz ki, mint egy gátlástalan, korrupt politikus, aki ovis színjátszó szinten igyekszik jógyereknek tűnni és egy vonatkatasztrófát saját népszerűsítésére használni kritikán aluli színvonalon.

Ugyanezen a téren Viktor kaszál. Van benne kisgyerek, átlagemberes hátizsák, nem látszik a luxusvilla és végig nagyon jó stílusban nyomja a szöveget. Úgy választja le magáról a szélsőjobbot, hogy közben annak - eredetileg nem antiszemita csak kormányellenes - szimpatizánsai számára egyértelmű lehet, hogy a polgári kormány alatt az ő problémáik is megoldódnak. Egyetért a Tarka Magyarral, mégis beleviszi a szoftos nemzeti ízt, hogy érezzük. A kávés szitunál könnyű rákapcsolódni - nem valami szerencsétlen dakota székely sztori - és azt érezni, ő is ugyanolyan fejjel ébred, mint mi, ráadásul a szocikon is tudunk röhögni. És mindeközben elhagyta a modoros stílust és a keresztény kurzus mindenáron való erőltetését. Politikai marketingből ötös.

(Off: Azzal, hogy szó szerint felmondta azt a magyar tarkás gondolatmenetet, ami miatt én egyedüliként elleneztem a Tarka Magyar nevet amint először meghallottam, sikerült kicsit meglepnie. Amikor Az Ember, Aki Soha Nem Hazudott a Talpra Magyar “én még régivágású iskolába jártam” szövegénél járt, azért nagyon kellett röhögnöm. A riporter meg nagyon vicces, hogy még akkor is kérdez, amikor Viktor már rég beszélne.)

A helyzet persze az, hogy mindezek semmiben sem befolyásolják azt, hogy melyikőjük mennyire jó miniszterelnök, pártjaival mennyire értünk egyet, de szerintem 10-ből 8 embernél ezek nem is számítanak. Ha valami, akkor pedig ez szomorú. Előre lehet tudni, hogy Fidesz kormány jön, azaz fél évtized szoci kormány elleni demonstrálgatás - ekkor ugye alapból fideszesnek számít az ember, akár tetszik, akár nem - után innentől a Fidesz kormány tandíj, egészségügy-privatizálás, vasútleépítés, háborútámogatás stb dolgai ellen fogunk demonstrálni - és onnantól szocinak számítunk -, szóval sok nem változik. Marketing, az emberek rövid memóriája és a többi alternatíva láthatatlansága, ennyi az egész.

Nekem van saját alternatívám szerencsére, örülök is neki. Van még, ami eddig is szimpatikus volt. Most pedig új erő is becsatlakozik, hármunk közül eddig a legprofibb marketinggel, de ugyanolyan őszinte tartalommal, mint az előtte járó alternatívok. Respect, sok sikert és remélem együtt többre jutunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr881039080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

  • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
  • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
  • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
  • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
  • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
  • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
  • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
  • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
  • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
  • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása