A kilakoltatás elleni demonstrációról

Kopiás Attila Steve 2010.05.15. 04:16
Csütörtökön volt szerencsém részt venni a ferencvárosi kilakoltatás elleni demonstráción. Mivel többen érdeklődtek, gondoltam egy blogposztban összefoglalom az röviden az eseményt, a saját tapasztalataimat és a kapcsolódó gondolataimat.
 
Elsőként szeretnék gratulálni az esemény szervezőinek: azoknak, akik kitalálták és megvalósították az eseményt, viselték vállukon az ezzel járó felelősség terhét, és folytatják tovább a küzdelmet nap mint nap. Örülök, hogy résztvevőként segíthettem ebben a folyamatban, de a munka oroszlánrészét ők végzik.
 
A történet előzményei nagyjából egy hétre nyúlnak vissza. Ekkor hallottam először a múlt heti kilakoltatás elleni demonstrációról, amin részt is vettem, majd rendeztem egy jótékonysági célú házibulit, ahol többek között a kilakoltatás alatt álló család sérült kislányának is sikerült ruhákat gyűjteni. Így amikor értesültem róla, hogy most csütörtökön kerül sor a tényleges kilakoltatásra és a helyszínen demonstráció szerveződik, egyértelmű volt, hogy szeretnék résztvenni rajta. Sokan szoktak tippelgetni ilyenkor különböző szervezeti összefonódásokról, pláne ha az ember politikai pártban is aktív, de a valóság sokkal egyszerűbb: az ember hall valamiről, ami érdekli, elmegy, segít, függetlenül attól, hogy mindemellett milyen más tevékenységei vannak.
 
Úgyhogy a csütörtök reggel a Koppány utca 3 előtt talált, ahol már gyülekeztek a leendő résztvevők. Nagy részükkel most találkoztam először, aktivisták, szociális munkások, szimpatizánsok, vannak köztünk többen hajléktalanok is. Beszélgettünk kicsit a várható történésekről, megnéztük a lakást, dekoráltunk, majd leültünk a kapu és a lakás elé. 10 óra körül megérkeztek a rendőrök, az önkormányzat munkatársai és a sajtó képviselői is, majd 11 körül feloszlattak minket, azaz egyesével kiemeltek, néhányan bilincset kaptunk, és bevittek a kerületi kapitányságra. Mivel jelenleg bírósági eljárás folyik ellenünk, így elkerülném, hogy vallomásértékű részletességgel számoljak be az eseményekről, ezek nagy része az alábbi, Index által készített videón amúgyis jól látható. 
 
 
Bár az erről készült felvételek sokaknak elég megdöbbentőek, ijesztő látni, amint "rendőrök viszik el a demonstrálókat", valójában azonban ez egy teljesen vállalható körülmény. Nem tudom a pontos szakkifejezést, de nem büntetési célból zárják be ilyenkor az embert. Csupán szabálysértés gyanúja merül fel, ezért a kihallgatás kedvéért viszik be a résztvevőket.
 
A nálunk lévő tárgyakat övvel és cipőfűzővel együtt leltárazzák, majd elveszik. Mivel többen vagyunk, mint amennyire fel vannak készülve, ezért némileg zsúfoltan bekerülünk az elérhető zárkákba. Innentől nincs más teendőnk, mint elférni sokan kis helyen minél kényelmesebben, megismerkedni azokkal, akikkel eddig nem tettük, és várni. Elméletileg maximum 24 órát tarthatnak itt bent, ha bűncselekmény gyanúja miatt tovább szeretnének, még 48-at tehetnek hozzá, de ahhoz már át kell szállítsanak egy büntetésvégrehajtási intézetbe. A gyakorlatban ilyenkor azért az várható, hogy 4-5 órán belül meghallgatnak, felveszik a jegyzőkönyvet és szabadon bocsátanak, azaz ha minden jól megy, ennyit kell kibírni. A körülményekről fölösleges sokat írni: ablak nélküli szűk luk, vérfoltos falakkal, szűk fapriccsekkel, amiket vélhetőleg a sajtófigyelem miatt nem súlyosbít semmilyen rendőri atrocitás, majd löncshús külön kiharcolt kenyérrel, plusz amit engedtek kívülről beküldeni. Szóval nem túl kényelmes, de nem is horrorisztikus, a jó társaság gond nélkül kompenzálja a fizikai kényelmetlenségeket. Mindezeket azért is tartom fontosnak kiemelni, mert a dolog csöppet sem olyan heroikus, mint egynémely kedves visszajelzésből éreztem, hogy tűnik. Nyilván, mindenki, aki először vállalta ezt be, anélkül, hogy megtapasztalta volna már korábban, miről van szó, azok előtt le a kalappal a bátorságukért. De fontos, hogy lássuk, hogy ez a jogalkotók szándéka szerint nem büntetésvégrehajtási célú fogvatartás, pusztán egy vélt szabálysértés leállítására és a nyomozás elindítását jelentő beszélgetésre irányul. Ennek fényében - anélkül, hogy bárkit is feltétlenül törvénysértésre buzdítanék, amit ugye mi sem tettünk, mint azt remélhetőleg majd a bíróság is megállapítja - jó szívvel tudom javasolni mindenkinek, hogy kellő jogi háttér mellett ne féljen egy rendőrségi meghallgatásba torkolló polgári engedetlenségi akciótól, belülről jóval kevésbé ijesztő, mint amilyennek kívülről tűnik. 
 

Végül aztán este hét körül kiengedtek minket. Ezután némi egyeztetés a várható jogi procedúráról, majd mindenki mehetett a dolgára. Mivel a legtöbben kerékpárral érkeztünk reggel a helyszínre, így elindultunk vissza, a ház előtt hagyott gépekért. Mire odaértünk, a lakás ajtaja és ablakai már befalazva vártak, az önkormányzat eddigre a többi lakót is azonnali kilakoltatással fenyegetett meg, az üresen álló önkormányzati bérlakásokba pedig biztonsági őröket állított (Népszabadság, AVárosMindenkié). Itt tartunk most, a küzdelem nyilván folytatódik, jövő héten meglátjuk a további fejleményeket. 

Mikor végre jutott időm megnézni a tudósításokat, beleolvastam persze a hozzászólásokba is. Nincsenek nagy illúzióim ezzel kapcsolatban, stabil színvonala van ezeknek az anoním megnyilvánulásoknak, így most is elsősorban rasszista, vagy a valódi helyzettel semmilyen kapcsolatban nem álló vélemények uralják a terepet. (Példának ajánlom az Index videójának hozzászólásait, vagy a mandinerét a vezérkommenttel egyetemben.) Ezek miatt röviden ismertetném a helyzetet, azután pedig megpróbálok személyesen reflektálni a felmerült kérdésekre, amennyire ez tőlem, mint a kampányban csak szimpatizánsként résztvevőtől telik. 

A Varga család eredetileg a Dzsumbujban lakott, tizenvalahányan a nagynéni önkormányzati bérlakásában. Amikor Dzsumbujt lebontották, a nagynéni ehelyett kapott egy minimális méretű lakást, ahova már nem fért be mindenki, így került a Varga házaspár a hatéves gyerekükkel az utcára. Pár hónapot az utcán éltek, azonban egy balesetben (vagy támadásban, ezt nem tudom biztosan) a lányukra forró olaj ömlött, aki ettől súlyos sérüléseket szenvedett. Ekkor költöztek be a Koppány utcai, üresen álló önkormányzati bérlakásba, amit elkezdtek felújítani, fizették a közüzemi díjakat és hónapokon keresztül keresték a kapcsolatot az önkormányzat illetékeseivel, hogy bérleti díjat is fizethessenek. Egyébként egy egyszobás, nagyjából 10 négyzetméteres lakásról van szó, kitört ablakokkal, komfort nélkül. A szülők amikor csak találtak munkát, dolgoztak, a kislány iskolába járt, jó magaviseletű volt, amit az iskola a gyámhatóság felé is hajlandó volt igazolni. A múltheti, önkormányzatnál tartott szolidaritási akción a polgármestertől ígéretet kaptak helyzetük rendezésére, ettől függetlenül mégis megindult a kilakoltatás, az ezt megelőző napon pedig az önkormányzat biztonságiakat küldött a lakáshoz, akik az önkormányzat lakásügyi munkatársaihoz hasonlóan azzal fenyegették meg Vargáékat, hogy ha nem költöznek ki maguktól, elveszik tőlük a gyereket (amiről az önkormányzat pontosan tudja, hogy nem igaz, nincs ilyen lehetőségük, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy hazugsággal is elérjék a céljukat). A jelenlegi állásról, befalazott lakásról, befenyített lakókról pedig már írtam. Öröm az ürömben, hogy Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány szakmai vezetője - aki szintén részt vett az akcióban - tudott szerezni nekik szállást, ahol együtt lakhatnak egy ideig. 

És akkor a kommentekből szemezgetés...

Érdekes, ezeket az idióta zsidógyerekeket nem érdekli, ha tisztességes, bank által tönkretett magyar családokat lakoltatnak ki. Csak az ingyenélő cigányok a fontosak...

Itt most csak a cigánykérdésre szorítkoznék, mint egyik legérdekesebb aspektus. Nekem ugyanis amíg az index videó alatt el nem olvastam az egyik hozzászólásban, hogy cigány családról van szó, eszembe sem jutott. Most nem valami intellektuális antirasszista hozzáállásról beszélek, hanem ténylegesen nem tudtam a családról, hogy cigányok-e, nem jutott eszembe megkérdezni bárkitől és egyáltalán fel sem merült bennem ez a téma. Az önkormányzat előtti demonstráción futólag találkoztam velük, váltottunk pár szót a gyerekruhákról, de rengeteg dolog egyszerűen nem hagyott nyomot bennem, gondolom azért, mivel nem volt releváns. Gőzöm sincs a szemük színéről, hogy milyen cipőben voltak, nem tudom milyen magasak és nem tudom milyen etnikumúak. Én annyit tudtam, hogy egy családot ki akarnak lakoltatni, ennyi elég is volt. És megjegyezném, a radikális jobboldaliak kedvéért: nem mintha fontos lenne, hogy mondjuk nem hottentotta vagy ausztrál állampolgárokról van szó, de ráadásul magyar család volt, egyetlen állampolgársággal, egyetlen hazával, csak csupán azon belül a többségétől eltérő etnikummal...

Az illegális lakásfoglalás elfogadhatatlan, a kilakoltatás ellen tiltakozni pedig kifejezetten kártékony. A tulajdonos joga, hogy eldöntse, ki és milyen feltételekkel használhatja az ingatlanát. A máséba beköltözni semmivel sem különb, mint elvenné a másét. (mandiner vezérkomment)

Ez egy többször visszatérő vélemény, ami nagyon súlyos tárgyi tévedést tartalmaz a "máséba beköltözni" megfogalmazásával. Ugyanis nem magántulajdonról van szó. Nem Sári néni lett kirúgva a lakásából, de még csak nem is az ő üresen álló ingatlanába lett beköltözve. Hanem egy üresen álló szociális célú önkormányzati bérlakásba költözött be egy szociálisan rászoruló család, kezdte el fizetni a közüzemi díjakat, felújítani a lakást és keresni a lehetőséget arra, hogy bérleti díjat is fizethessen. Fontos tudni: az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége a lakói lakhatását megoldani. Az önkormányzat nem teljesíti ezt a kötelezettségét. Jelenleg 1100 család vár csak Ferencvárosban lakhatási problémájának rendezésére. Az önkormányzat jelenleg a 2001-es(!) kérelmeket bírálja el, miközben csak a Koppány utcai házban 5 önkormányzati bérlakás nincs kiosztva. Ebből egy most már be is van falazva, hogy ne is lehessen... Erről a helyszínen is meghallgattuk a lakásüggyel foglalkozó hölgyeket, szerintük be kell adni a kérvényt és 10 év múlva majd elbírálják. Ezt a mondatot kiemelném, ez nem irónia vagy gúnyolódás volt, az illetékesek ténylegesen azt érzik egy hétévesen újra hajléktalanná váló kislány lakhatási problémájára megoldásnak, hogy majd 17 éves korában elbírálják a családja kérvényét. Mindeközben egyébként a ház lakói jópárszor elmondták, hogy ők is látják, hogy vannak, akik kapnak lakást az önkormányzattól, de valamiért soha nem a legszegényebb, dolgozó réteg, hanem azok, akik borítékba tudnak tenni két-háromszázezer forintot ennek érdekében... Összefoglalva: itt egy olyan helyzetről van szó, amiben az önkormányzat folyamatosan törvényt sért számos téren, emellett nem hogy nem indulnak a direkt lakhatási célú országos és EU pályázatokon, nem hogy nem építenek újabb bérlakásokat, de még a meglévőket sem osztják ki a rászorulóknak, hanem az ingatlanfejlesztők érdekei szerint bontják le azokat, a maradék nagy részét pedig csak vesztegetés fejében hajlandóak kiosztani. 

 - Az a baj, hogy ezeknek az embereknek a 90%-a nem is akar dolgozni.

 - Érdekes, munkáért egyik sem tüntetett. Vagy ezek mind szorgosan dolgozó emberek voltak?

Szorgosan dolgozó emberek. A demonstrálók jó része szociális munkás, de sokan vannak, akik fizetős munkájuk mellett önkéntesként is dolgoznak. Volt közöttünk hajléktalan is, szintén munkával rendelkező. Ugyanez igaz a helyi lakókra is, amikor tudnak, dolgoznak. Az egyik, a házból többször kikiabált dolog pont az volt, hogy "szegények vagyunk, nem bűnözők: munkát akarunk, nem rendőröket". 

Érdekes módon mindig olyanok pártolják a sok ingyenélő kohányt, akik csak így találkoznak velük. Ha a szomszédjukban laknának, lehet más lenne a véleményük erről a populációról. 

Érdekes módon ez a vélemény mindig olyanoktól származik, akik nem rendelkeznek információval róla, hogy igazuk van-e, de a jelek szerint annyira nem is érdekli őket, hogy utánaérdeklődjenek. Én Szolnokon közvetlen cigány szomszédságban nőttem fel, vegyes általános iskolába jártam, majd Budapesten laktam a Haller utcában, a Rákóczi térnél, a Szabolcs utcai minigettóban és a Havanna lakótelepen is, álltam torkomon bicskával és vertek meg a saját kapualjamban. Senkinek nem hobbija, hogy gettóban lakjon, én sem sírom vissza most hogy már nem vagyok rákényszerülve, de bőven elég tapasztalatom van ahhoz tudjam, mennyi ostobaságot képesek a rasszisták összehordani. Bár nem ismerem az összes résztvevőt, de jellemzően szociális témában rengeteg tapasztalattal rendelkező emberekről van szó, akiknek volt ezernyi alkalma megtapasztalni azt, amiről beszélnek. 

Esetleg valamelyik tüntető befogadhatná őket, ha annyira humánus...

Ez a mondat azért tetszik, mert ilyen röviden háromszorosan mellélőni nagyon szép teljesítmény. Egyrészt ugye mert "valamelyik tüntető" megoldotta a család ideiglenes elhelyezését. Másrészt mert többen rendszeresen fogadunk be olyan embereket a lakásunkba, akiknek nincs hol laknia. Nem számoltam - soha nem merült fel bennem, hogy ez egyszer érdekes kérdés lenne - de nálam nagyjából féltucat anyagi gondok, kilakoltatás vagy családon belüli erőszak miatt utcára került ember lakott eddig. Harmadrészt pedig ez a demonstráció nem csak, akár nem elsősorban erről az egy családról szólt. Hanem a lakhatáshoz való jogról. Arról, hogy jelenleg is 30.000 ember él otthon nélkül az országban. Arról, hogy tízezrek állnak minden pillanatban a kilakoltatás szélén, mert saját tulajdonú lakásuk közüzemi számláit nem tudják fizetni, legyenek nyugdíjasok, munkanélküliek, vagy dolgozók. Arról, hogy százezres nagyságrendű a lakáshitelek bedőlése miatt hajléktalansággal fenyegetett emberek száma. Itt össztársadalmi problémáról van szó, egy alapvető civilizáció kultúrabeli kérdésről: elfogadható-e, hogy emberek tízezrei kerüljenek utcára, vagy a minket képviselő vezetésnek feladata és kötelezettsége megoldani, hogy ez ne történhessen meg. És ezen sajnos nem lehet azzal segíteni, hogy az ember mindenkit befogad, akit csak tud, itt gyökeres változásra van szükség. 

Zárásként, gegként pedig egy kommentekben több helyen megjelenő fricskát másolnék ide, ami a hozzászólók szóhasználatára és felvetéseire reagál. Nem ismerem a szerzőjét, bár tippem lenne:

Amikor 310 lesz az EUR/HUF kurzus, és a most vidáman kommentelők CHF alapú jelzáloghitelét felmondja a bank, majd faktorálják a követelésüket, s ezt követően kilakoltatják őket, - információval,jogosultsági lehetőségek feltérképezésével, munkaközvetítéssel, elhelyezéssel, segélykérelem kitöltésével, jó tanáccsal, jogi segítségnyújtással állunk a nagyérdemű rendelkezésére:

Menhely Alapítvány

www.menhely.hu

Bp. VII. Kürt u. 4.

Sosem firtatjuk klienseinktől hogy egyetértenek-e a büdös cigányok azonnali Dunába lövésével, avagy hogy a szemét zsidóktól szeretnék-e még ma elvenni a bivalybasznádi műbrokigyárukat.

Árpád sávval is jöhettek!

Ja és láttam egy-két európai országban, pl. AUT, ENG mit is csinálnak: képzeljétek a szociálisan rászorulóknak adnak megfizethető bérlakást.

Ja és ismerek olyan önkéntest, aki télvíz idején a saját lakásába hazavitt egy négytagú retek cigány családot! És utána lejátszotta a hogyan továbbot, teremtett nekik elhelyezést!

Üdvözlettel:

(egy szociális munkás)

További ajánlott olvasmány:

Fotók:

Videók:

Cikkek: 

Update 2010.05.16 14:07: Az enyémmel ellenkező véleményt képviselő kommentelőkre tett mondataimat némileg átfogalmaztam, korábban figyelmetlenségből bántóra, személyeskedőre sikerültek. Köszönet a mandiner.hu-nak, amiért környezetéből kiragadva pellengérre állította ezt, lehetőséget adva a korrekcióra és a saját hibámból tanulásra.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr532004320

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kilakoltatás elleni demonstrációról 2010.05.16. 01:11:01

Erre a véleményre még humanista idealizmussal sem tudok az ostobaságon és a szándékos hazugságon kívül egyébb mentséget találni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naugyehogy 2010.05.16. 13:20:39

említed, hogy az önkormányzatnak kötelessége gondoskodni a lakhatásról, említed h ezt törvény rögzíti. Segítene valaki h melyik? Sehol sem találom... THX!

Kopiás Attila Steve 2010.05.16. 14:52:30

@naugyehogy: 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, aka Szociális Törvény, az önkrományzatok kötelezettségévé teszi a területükön a hajléktalan emberek számára ideiglenes szállás biztosítását.

Emellett ide szúrnám be a kapcsolódó AB határozatot, amely a diszkrimináció tilalmának elve alapján megtiltja az azonos méltányosságot igénylő helyzetben lévő személyek felé történő különböző szintű méltányosság alkalmazását [alaphatározat: 9/1990. (IV. 25.) AB határozat, ABH 1990, 47, 48.], ami jelen esetben azért érdekes, mert a Varga családdal azonos paraméterekkel rendelkező lakásfoglalók több alkalommal megkapták az általuk használt lakás bérleti jogát.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

  • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
  • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
  • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
  • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
  • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
  • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
  • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
  • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
  • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
  • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása