A jótékonysági buli és utóélete

Kopiás Attila Steve 2010.05.20. 09:00

Május 8-án tartottam egy jótékonysági célú születésnapi és lakásavató bulit, ahova ajándékot kötelező volt hozni, azzal a kitétellel, hogy minden, amit kapok, nehéz szociális helyzetben lévő emberekkel foglalkozó szervezethez fog kerülni. Nem szoktam a személyes életem eseményeiről beszámolni, de egyrészt szeretném, ha a vendégek kapnának visszajelzést az ajándékaik sorsáról, másrészt egy egyszerű, bárki által könnyen reprodukálható tevékenységről van szó, amivel mégis tud segíteni az ember a nála rosszabb helyzetben lévőkön.

Itt most nem szeretnék részletesen belemenni az örök disputába a humanitárius segítségnyújtás hasznosságáról, de egy pár szót megérdemel. Én személy szerint sokkal fontosabbnak tartom a társadalmi és politikai önszerveződést annak érdekében, hogy gyökerében változzon meg a jelenlegi katasztrófális szociális helyzet, hiszen fizikailag képtelenség jótékony felajánlásokkal lényegesen változtatni a világban mélyszegénységben élő emberek millióin. Azonban a mély változások létrejötte még optimista szemüveggel is bizonytalan, és minimum emberöltőkben mérhető időbe telik. Ezért aztán párhuzamosan azzal, hogy ki-ki igyekszik hozzátenni egy szolidárisabb világ létrejöttéhez, fontosnak érzem, hogy a lehetőségeinkhez képest azonnali, fizikai túléléshez szükséges segítséget is nyújtsunk egymásnak.
 
Maga a koncepció egyszerű: kell egy lakás (saját vagy baráté), kell egy apropó (születésnap, karácsony, lakásavató, bármi egyéb), és kellenek emberek, akik eljönnek valamilyen formában jól érezni magukat és ajándékként elhozzák a felajánlható tárgyaikat. Nyilván kortól és stílustól függően az esemény lehet fiatalos házibuli, teázós beszélgetés, vagy ami a társasághoz illik, mi most az első lehetőséget választottuk. Felajánlható tárgyakkal kapcsolatban megéri előre utánanézni, hogy milyen szervezetek milyen adományokat fogadnak, ebben az adhat.hu kereshető adatbázisa is segíthet. Ha a 4-5 várt ajándékot a meghívóban is szerepeltetjük, az a vendégeinknek is nagy segítség, hiszen valószínűleg a legtöbben nem ismerik a segélyszervezetek pontos igényeit. Én most ruhaneműt és tartós élelmiszert kértem, ezzel amúgy nem lehet nagyot tévedni.
 
A buli maga jól sikerült, nagyjából 50 ember jött el, 10 órán keresztül tartott (a szomszédok türelmét ezúton is köszönöm), de mivel még egy jó házibuliról is csak borzasztóan rossz élménybeszámolót lehet írni, ezt most kihagyom. Viszont még egy másfél hétig szállingóztak azok ajándékai, akik a bulira nem tudtak jönni, vagy nem tudták a holmikat elhozni, így végül csak most sikerült leltárt készíteni.
 
  • Nadrág, szoknya: 34db
  • Cipő: 8db
  • Ing, póló, top: 87db
  • Pulóver: 17db
  • Ágynemű, törülköző: 21db
  • Kabát: 3db
  • Játék (kártya, társas, plüss stb): 14db
  • Vállfa: 20db
  • Egyéb (fürdőruha, fehérnemű, neszeszer stb): 38db
  • Tartós élelmiszer (főleg tészta, liszt, rizs, konzervek): ~30kg
  • Plusz 1-1 darabok: öltöny, festőkészlet, porszívó, könyv, monitor
 
A következő feladat a kupac eljuttatása volt rendeltetési helyére. Megéri előzetesen megkérdezni az adományt befogadó szervezeteket, vannak, akik meg tudják oldani az elszállítást is. Nekem annyiban volt speciális a helyzetem, hogy még nem adtam le a régi lakásomat, és az új lakásban már nem kellő bútoraim ott maradtak, viszont mihamarabb meg kellett oldanom a régi lakás kiürítését, így egy ismerős által ajánlott szállító céggel oldottam meg egyben a bútorokat és az ajándékokat. (Itt szúrnám be, hogy a tapasztalat alapján hasonló helyzetben praktikusabb lakásavató helyett a régi lakásban lakásbúcsúztató bulit tartani, ekkor ugyanis az esetlegesen fölöslegessé váló bútorok, a saját kiselejtezett tárgyak és az ajándékok egy helyre gyűlnek össze és könnyebb megoldani a logisztikát.) A bútorok egyébként - az egyetlen franciaágyat kivéve, amelyek külföldre költöző baráttól vettem harmadáron - mind ingyen kerültek hozzám: vagy még gyerekkori darabok, vagy ajándékba kaptam amikor nekem volt rá szükségem, vagy lomtalanításból származnak, így kifejezetten jó érzés, hogy amikor külföldre költöző húgomék bútorai miatt túl naggyá vált a készlet, tovább tudtam adni a fölösleget olyanoknak, akiknek szüksége van rájuk. Egy háromrészes ülőgarnitúra és egy dohányzóasztal baráthoz került, az alábbiak pedig mentek az ajándékokkal együtt jótékony célra:
  • Fiókos íróasztal
  • Lehajtható asztalos polc (2db)
  • Franciaágy
  • Szék (2db)
  • Fotelágy
  • Hűtő
  • Konyhapult (2db)

 

 
Mindez azért érdekes, mert a szállító cég sofőrje - és azt hiszem, egyben tulajdonosa - elmondta, rendszeresen kapnak olyan munkákat, amikor használható bútorokat szeméttelepre kell vinniük. Költségben az ember ugyanott van, de ha már mindenképp meg akar szabadulni tőlük, akkor szeméttelep helyett jobban megéri inkább egy szociális szervezetet megadni végcélként.
 
Végezetül a választott szervezetről beszélnék. A Menedékház Alapítvány lett a megajándékozott, elsősorban azért, mert Nagy Zoltán, a szakmai vezetőjük a 13-i kilakoltatás elleni demonstráción velünk együtt ült be az élőláncba (lakhelyet jött felajánlani a családnak, a helyszínen hallott róla, hogy beszállhat, és egyből el is döntötte), számomra pedig a hitelességnek és megbízhatóságnak elég jó mércéje, ha egy rászoruló családokat támogató szervezet tisztségviselője gondolkodás nélkül hajlandó fogdát és bíróságot is vállalni ezekért az emberekért. Egy pár percem volt kipakolás után a központjuk megtekintésére, és minden tiszteletem érte. Egy volt laktanya területén működő ipari központban bérelnek egy háromszintes épületet, ahol egyszerre üzemel hajléktalan emberek nappali melegedője és családok szociális otthona, összesen több, mint 100 fő ellátását lehetővé téve. Nekem nagyon pozitív meglepetés volt a hely, egyrészt mert nagyon szépen felújították, másrészt mert hihetetlenül vidám közösségi élet zajlott a falakon belül, nevetve rohangáló gyerekekkel, tréfálkozva főző családokkal, szorgosan pakoló fiatalokkal és idősebbekkel, Zolinak pedig ahogy jártuk körbe a házat, minden gyerekhez volt egy jó szava. Remélem elég giccsesen hangzik, mert ha nem, akkor nem jól írtam le a jelenséget. Magyar viszonyokhoz szokott szemnek döbbenetes volt látni, hogy itt nem csak egy fizikai tárolóhelyet hoztak létre embereknek, hanem testileg-lelkileg menedéket nyújtanak, nevükre alaposan rászolgálva. Remélem hamarosan vissza tudok még ide menni és részletesebben beszámolni róla, mindenképpen megérdemlik. Mindenesetre legalább tucatszor megköszönték az adományokat (plusz még az élelmiszert párszor, mert épp volt egy új családon belüli erőszak miatt oda került nénijük, akinek pont jól jött), úgyhogy ezúton szeretném ezt továbbítani mindenkinek, aki részt vett benne.
 
Várhatóan karácsony előtt rendezek egy hasonló eseményt, azaz el lehet kezdeni gyűjteni a felajánlandó holmikat, felhozni őket vidékről akinek kell, bármikor le lehet adni nálam, de emellett bátorítanék mindenkit, rendezzen maga is hasonlót a saját szájíze szerint: nem túlzottan megterhelő, de nagyon sokat tud jelenthet rászoruló emberek számára.
 
(Elnézést a borzasztó minőségű képekért, ezernyi művészeti antitálentumom közé tartozik a fotózás is. Remélhetőleg a gép a  jövőben jobb kezekben lesz, ez ugyanis a 8ker + én projekthez kerül.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr322017060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

  • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
  • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
  • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
  • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
  • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
  • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
  • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
  • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
  • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
  • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása