Ne várj másokra - csinálj valamit most!

Kopiás Attila Steve 2011.10.12. 09:23

A hétfői józsefvárosi padon fekvős akcióm óta rengeteg embertől hallom, hogy tenni akarnak valamit. Vannak, akik aktivisták, mások csak szimpatizánsként követték eddig a civilek aktivitásait, de túlnyomó részük soha semmi ilyesmivel nem foglalkozott.

STVHAJL2.jpg

Az a tény, hogy ma Magyarországon 15 perc alatt 8 rendvédelmi dolgozó száll ki egy hajléktalannak gondolt emberhez, és ha kell, erővel távolítják el, rengeteg embert felháborított. Az a tény, hogy Kocsis Máté polgármesternek köszönhetően meg lehet büntetni azt, ha valaki utcán élő hajléktalan ember, ha valaki megmozdít egy kukát, vagy koldulásra utaló magatartást tesz, túl van minden eddigi határon. Az a tény, hogy mindezekért Józsefváros évi 70.000.000 forintot költ egy 24 órán keresztül nyitva tartó szabálysértési iroda fenntartására, az végképp abszurd. Az pedig, hogy hamarosan elfogadják az új szabálysértési törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az utcán élést börtönbüntetéssel sújtsák, nagyon komor képet vázol.

Baloldaliak, liberálisok, konzervatívok, apolitikusak egyaránt megdöbbentek és döntöttek úgy, hogy valamit tenni fognak. Van, aki az enyémhez hasonló akciót tervez, más szabálysértési bírságra szeretne koldulni, megint mások a teljesség igénye nélkül flashmobokban, kukák "nem rendeltetésszerű használatában", közterületen életvitelszerű tartózkodásban, állampolgári „engedelmességi” kampányban vagy egyéb figyelemfelhívó jellegű akcióban gondolkodnak.

És ez a lényeg. Csinálni valamit. Csinálni bármit.

Albert Einstein szerint "A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik". Martin Luther King erre valószínűleg azt reagálná, hogy "Az ember legvégső mértéke nem az, hogy mi mellett áll ki a kényelem és a komfort idején, hanem hogy mi mellett áll ki a kihívások és a viták idején".

hajlektalan_mankoval.jpg

Ne várj arra, hogy majd valaki más tesz valamit. Hétfőn én nem vártam tovább. Lehet, hogy csak egy egyszerű állampolgár vagyok, akinek nincs se hatalma, se nagy presztizse, de felháborodásomban megtettem, amit épp meg tudtam tenni, és örömmel hallom, mennyi embert inspirált. Ha egyetértesz, ha mindez téged is felháborít, tegyél te is valamit, ami azután további embereknek adhat inspirációt.

2011-et írunk. Az arab tavasz, az izraeli és portugáliai tömegtüntetések, az amerikai Occupy Wall Street itt zajlanak a napokban, a szemünk előtt, és mindegyik ugyanúgy indult. Emberek nem vártak tovább egymásra, hanem elkezdtek cselekedni. Akkor is, ha korábban semmi ilyet nem tettek, akkor is, ha nem látták, mi lesz az egészből. Kiálltak akkor is az igazukért, amikor nem tudták, egyedül maradnak-e vele - és soha nem maradtak. 

Ehhez próbálok meg most pár tanácsot adni.

- Biztos van rengeteg ötleted, mit lehetne csinálni. Dobd ki azokat, amiket nem szívesen tennél meg te magad, és válaszd a maradékból a legjobbat. Nem számít milyen kicsinek tűnik. Egy akció, amit megcsinálsz, ezerszer jobb, mint bármi, amit végül nem csinálnál meg. Persze ha van erős ötleted és tetszik, hajrá, de csak kishitűségből ne maradj tétlen. Ezesetben sok kicsi tényleg sokra megy.

Csináld most. Mondjuk holnap, vagy holnapután. Ha jó volt, megint tudsz csinálni egyet a jövő héten is. De ha halogatod, mindig lesz hova tolni, míg egy gyorsabb akció a többieknek is ihletet adhat. Úgyhogy ha túl bonyolultnak tűnik az ötleted, próbáld meg leegyszerűsíteni, vagy válassz egy könnyebbet.

- Nem javaslom, hogy szabálysértést kövess el. Nem csak azért, mert ha javasolnám, akkor esetleg a törvény engem is büntetne, mint valakit, aki téged rábírt erre, hanem tényleg nem. Nyilván ha eldöntötted, nem tudlak lebeszélni róla, és megértem ha Gandhi, Rosa Parks vagy Martin Luther king lelkesítő példaképek egy állampolgári engedetlenségi akcióhoz. De azt javasolnám, hogy gondold át: könnyen lehet, hogy egy jogkövető figyelemfelhívó akcióként is meg tudod valósítani, amit kitaláltál. Egyben itt jegyezném meg, hogy semmiképp ne szólíts föl másokat szabálysértés elkövetésére, büntethető.

hajlektalan_kerettel.jpg

Mindenképp légy erőszakmentes. Ebben én egyébként mindenek feletti erkölcsi ideálként hiszek, de mint praktikus szempontot is tudom ajánlani. Az erőszakos cselekedetek jellemzően börtönbüntetéssel járó bűncselekmények, és joggal vonják magukkal a társadalom felháborodását. Ebben a játékban mi vagyunk a jófiúk és jólányok, viselkedjünk is úgy.

 - Ha gyülekezéssel járó törvényes demonstrációt szeretnél tartani, azt a helyszín és időpont megjelölésével 72 órával az esemény előtt a BRFK-nak írásban (pl a 443-5237 faxszámon) kell bejelenteni, erről bővebb információ a rendőrség weblapján.

Bármit is csinálsz, dokumentáld. Közterületen szinte mindent jogodban áll rögzíteni, intézkedő kerületőrt és rendőrt is. Arra figyelj, hogy nyilvánosságra viszont már nem hozhatod úgy, hogy felismerhető legyen, ezért őket a fotókon és videókon kockázd ki. Itt az adatvédelmi biztos állásfoglalása egy konkrét ügyben, ártani nem árthat, ha ez mondjuk nálad van kinyomtatva. Ha már van dokumentációd arról, mit csináltál, egy rövid leírással küldd el a sajtónak is, minél többnek annál jobb. A legtöbbjük weblapján találsz e-mailt hozzá, de általában az info@, online@, szerkesztoseg@ és ugyelet@ címekkel éri meg próbálkozni. Emellett publikáld te is blogodban, facebookon, ahol csak tudod, a lényeg, hogy terjedjen a hír.

Soha ne legyél egyedül. Mindig legyen ott legalább egy valaki, aki nem segít és nem vesz részt az akcióban, csak mondjuk fényképez. Így ha szabálysértés gyanúja miatt bekísérnének a rendőrök a szabálysértési irodába vagy a kerületi rendőrkapitányságra, akkor tud rólad, hírt tud adni róla és tud érdeklődni utánad a kapitányságon.

- Ha rendőrökkel vagy kerületőrökkel találkozol, jusson eszedbe, hogy ők nem ellenségek. Nekik egyszerűen be kell tartatniuk a törvényeket, és mindannyian hálásak lehetünk nekik - nélkülük elég kényelmetlen lenne ez a világ. A problémánk az igazságtalan törvényekkel és rendeletekkel van, valamint azokkal a politikusokkal, akik ezeket megalkotják.

- Tudd, hogy ha a rendőr felszólít valamire, köteles vagy azt követni. Ha nem teszed, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértését követed el, ami 50.000 Ft-ig terjedő bírságot von maga után. Így például amikor én felszólításra sem álltam fel a padról, a közterület életvitelszerű használata mellett ezt a szabálysértést is elkövettem. Ezért kerültem fogdába, ellenkező esetben csak a szabálysértési irodába vittek volna be.

- Soha semmilyen körülmény között ne hazudj hatósági személynek, az ugyanis bűncselekmény. Én a padon ülve és a kihalgatáson is precízen odafigyeltem arra, hogy csak azt mondjam, hogy „fordult elő, hogy közterületen aludtam, és volt, hogy barátoknál”, mert ez megfelel az igazságnak, míg az mondjuk, hogy „hajléktalan vagyok” már hazugság lett volna. Olyan kérdésekre, amire nem akartam válaszolni, nem válaszoltam, erre mindig van lehetősége az embernek.

- Ha szabálysértés gyanúja miatt előállítottak, nem vagy köteles vallomást tenni, vagy a személyi körülményeidről nyilatkozni, mint ahogy erről informálni is fognak. Ha teszel is vallomást, akkor is mondhatod azt konkrét kérdésekre, hogy „erről nem kívánok nyilatkozni”.

- Ha valamilyen gyanú miatt a fogdába visznek, annak csak az a célja, hogy a kihalgatásig biztos helyen tudjanak. Alaposan meg fognak motozni és felleltárazzák a holmijaidat. Jogod van egy telefonos értesítést kérni (azaz nem te telefonálhatsz, mint az amerikai filmekben), addigra viszont már könnyen lehet, hogy nem lesz nálad a mobilod, így hát praktikus, ha ezt a számot előre felírod mondjuk a karodra. Elvileg maximum 12 órát tarthatnak bent, ha 5 óránál tovább vagy, akkor ételt is kell kapj. A helyedben nem erre terveznék, de ennél általában amúgy is hamarabb végez az ember.

hajlektalan_kerettel_2b.jpg

- A kerületi rendőrkapitányság száma, ahol szabálysértést tudsz bejelenteni, vagy előállított személy után érdeklődni: 477-3700. A kapitányság címe pedig 1084 Budapest, Víg utca 36. Ne felejtsd el, hogy bejelentőként is legjobb tudomásod szerint igazat kell mondanod.

- Ismerd a témábavágó szabálysértésekről szóló rendeleteket, és figyelj rá, hogy semmi olyat ne sérts meg véletlenül, amit nem akarsz. Itt a 2007-es Józsefvárosi köztisztasági rendelet (pdf)itt pedig az aktuális módosítása (pdf, 8. oldaltól). Amit röviden megéri tudni, hogy tilos

 • a kukát rendeltetésétől eltérően használni, felhatalmazás nélkül elmozdítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni;
 • koldulni, azaz pénz vagy egyéb dolog átadására szóban, írásban vagy ráutaló magatartással felhívni;
 • közterületet életvitelszerű lakhatásra használni és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni;

és mindezek 50.000 Ft-ig terjedő szabálysértéssel büntethetők. Az életvitelszerű lakhatás nincs definiálva, így nem egyértelmű, hogy mi alapján büntetnek meg egyeseket, másokat meg nem, mint ahogy a két dőlt betűs rész is elég rugalmas értelmezésre ad teret.

- Gondolom említeni sem kell, de figyelj rá, hogy semmilyen nem direkt vállalt törvénysértést ne kövess el véletlenül. Ne rongálj, ne állj bódító szerek hatása alatt (és ne is legyen nálad ilyen), ne legyen nálad fegyvernek minősülő szúró-vágó eszköz, ne szennyezd a közterületet, ne zaklasd az ott élő állampolgárokat stb.

Terjeszd a hírét! Oszd meg ezt a posztot facebookon, küldd el e-mailben, másold be a blogodba. 

És cselekedj. Most.


A bejegyzés trackback címe:

https://rocknpol.blog.hu/api/trackback/id/tr103296778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.10.12. 18:53:06

minden elismerésem azért a pados akcióért.

2011.10.12. 18:53:06

Minden tiszteletem a tiéd.

Avatar 2011.10.24. 23:49:44

"- Tudd, hogy ha a rendőr felszólít valamire, köteles vagy azt követni."

Ezt azért gondolom korlátozza valami... Pl. ha felszólít, hogy vetkőzz le meztelenre, azt is be kell tartani?
Vagy ha azt mondja, hogy dobd be a kocsikulcsod a Dunába?
Vagy felszólithat-e arra, hogy kapcsoljam ki a videokamerát, amivel éppen az esemény jogszerű(tlen)ségét akarom dokumentálni?

Mire szólíthat fel a rendőr, és mi az aminek a betartását jogszerűen megtagadhatom? Melyik jogszabályban van ez pontosan meghatározva?

Kopiás Attila Steve 2011.10.24. 23:58:37

@Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV
1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről
"19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha törvény vagy nemzetközi megállapodás másként nem rendelkezik - mindenki köteles magát alávetni, és a rendőr utasításának engedelmeskedni. A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható."

A gyakorlatban a probléma azzal szokott lenni, hogy a rendőrök parancsok alapján dolgoznak. Azaz nagyon gyakran nem magát a törvényt ismerik, hanem a parancsnokuktól kapnak információt arról, hogy mit szabad és mit nem. Így például gyakran ténylegesen felszólítanak a kamerázás abbahagyására, miközben ahogy a fent linkelt ombudsmani döntés is kimondja, jogod van rögzíteni, csak a személyazonosságukat felfedő módon nem hozhatod a felvételt nyilvánosságra. Hasonló helyzett szokott előállni, amikor egy törvényi szabályozásnak megfelelő demonstrációnál "a törvény szerint" hivatkozással kötnek bele olyan dolgokba, amik egyébként nincsenek benne a törvényben, csak ők ilyen tájékoztatást kaptak. Megéri éppen ezért mindig felkészültnek lenni az odavágó törvényekből, mint ahogy az sem árt, ha azok kéznél is vannak ilyen helyzetekben.
Disclaimer: A blogban leírt gondolatok nem tükrözik semmilyen engem tagjai vagy szimpatizánsai közé soroló szervezet hivatalos vagy informális álláspontját, kivéve ha ez külön feltüntetésre kerül. Koncepció és stratégia nélkül a saját magánvéleményemet, spontán ötleteimet osztom meg itt.

Oszd meg

Friss topikok

 • Kopiás Attila Steve: @Avatar: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99400034.TV 1994. évi XXXIV. törvény a Rendőrségről "19. § (1) A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha t... (2011.10.24. 23:58) Ne várj másokra - csinálj valamit most!
 • Saman: Én a blogomban igyekeztem utána eredni annak, hogy ez a kudarctömeg alapvetően következik-e a kultúránkból. Amit a szerző leír a bevezetőben, az elég érdekes. A személyiség mit tud kezdeni azzal, ... (2011.10.24. 01:10) Nekem miért nem tetszik a rendszer?
 • : Ja, most olvasom, hogy azok azonos nagyságúak. Akkor minden OK. (2011.02.20. 22:21) Adózzanak a szegények!
 • Kopiás Attila Steve: Komolyan mondom, ha nem fagynának halálra emberek miatta, csak valami érdektelen témáról lenne szó, elképesztően szépnek tartanám művészi szempontból azt a képességet, hogy _minden_ _egyes_ _mondata... (2010.12.16. 17:18) A hajléktalan emberek elleni hadjárat aktuális állása
 • krumplib: Tetszik a szótár:-) A Facebook-on is van egy hasonló: www.facebook.com/pages/Ujbeszel-Szotar/106066146132625 (2010.12.05. 13:51) Újbeszél szótár a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez
 • Kopiás Attila Steve: @terasz9: "Megmondanád, hogy egészen pontosan milyen politikai berendezkedést képzelsz el, és azt hogy hívják, ill. melyik országban működik a gyakorlatban, ahol nem párt/pártok irányítják az ország... (2010.11.06. 18:20) Elegem van
 • becketman: Kösz az írást! Index-címlap idehozott és nagyon nem bántam meg. Az én fejemben is pörög már a gondolat egy ideje, most inspiráltál annyira, hogy elő is vegyem a témát! (2010.11.05. 19:49) Pár gondolat a hajléktalan emberekről
 • 1.szóló: helyesebben: "ne feledjük: a Magyar Köztársaságban PILLANATNYILAG minden hatalom a népé." - vagyis mind(össze)addig, amíg Lázár perzekútor nem vonja össze a szemöldökét egy "önálló indítvány" erejé... (2010.10.27. 14:43) Párt és állam
 • Kopiás Attila Steve: Ezt adaléknak még hozzáadnám a "joggyakorlat vs papíron szereplő jogszabályok" különbséglistához: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a ... (2010.09.24. 18:01) Rendőrök a CM-en: szolgálunk és megfélemlítünk
 • IGe: Az Orbán kormány mennyire is volt komcsi? 2010.02.18. 12:35 IGe vilagnezet.blog.hu/2010/02/18/az_orban_kormany_mennyire_is_volt_komcsi (2010.07.07. 17:14) Méltó Forma Szeretett Miniszterelnökünk Nyilatkozata számára

3096 nap

twitter.com/ka_steve

Nincs megjeleníthető elem

Humanista hírek

Nincs megjeleníthető elem

 
süti beállítások módosítása